Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stres in bolečine lahko pospešijo bitje srca

27. 1. 2021; 03.00
Avtor: Tea Dečman
profimedia-0138527343 (1)

stres foto: Profimedia

Verjetno le malokrat in le malokdo pomisli, koliko napora prenaša srce. Vse življenje nas s črpanjem krvi ohranja pri življenju, in to vsako sekundo slehernega dneva.

Če smo natančni, to pomeni od 60 do 100 utripov na minuto, če pa jih je več, to stanje imenujemo tahikardija. Za to je značilno neenakomerno in pospešeno bitje srca, vzrokov, če izključimo predvsem srčno-žilne bolezni, pa je več.

Stres

V stresnih situacijah se sprošča hormon kortizol, ki predvsem pospešuje srčni utrip in povišuje krvni tlak. Pospešeno bitje srca v stresnih okoliščinah, če te niso pogoste, ni nič neobičajnega.

Tesnobnost

Anksiozne motnje so skupina najpogostejših duševni bolezni na svetu. Tudi pri tesnobi in tesnobnih napadih se sprošča hormon kortizol, ki, kot že rečeno, pospešuje srčni utrip in zvišuje krvni tlak. Pri blagih oblikah tesnobe se lahko delno in večkrat umirimo sami, različni strokovnjaki priporočajo, da je najboljše, da se ob napadih osredotočimo na lastno dihanje in štejemo vdihe. Pri resnejših oblikah in tudi sicer pa je najboljše, da poiščemo strokovno pomoč, kot bi jo poiskali v vseh drugih bolezenskih stanjih.

Se tudi vi soočate s tesnobo? foto: Zarja Jana

Pomanjkanje spanca

Med pogostejše vzroke pospešenega bitja srca spada pomanjkanje spanca. Odrasli ljudje bi si morali v povprečju zagotoviti vsaj od sedem do osem ur spanca na dan, saj le tako telesu omogoča popolno dnevno regeneracijo.

Nosečnost

Med nosečnostjo ima žensko srce dodatne »naloge« zaradi potreb ploda. Po mnenju strokovnjakov do konca nosečnosti maternica prejme petino materine oskrbe s krvjo, količina krvi, ki jo črpa srce na dan, pa se poveča za 30 do 50 odstotkov. V nosečnosti je torej normalno, da ima nosečnica približno 90 utripov na minuto, če pa vas vseeno skrbi za lastno zdravje, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Težave s ščitnico

Ščitnica proizvaja veliko hormonov, ki nadzorujejo praktično vse glavne organe v telesu. Pomanjkanje ščitničnega hormona lahko upočasni srčni utrip, medtem ko lahko prevelika količina tega hormona deluje nasprotno in srčni utrip pospeši.

Vzrok za utrujenost lahko tiči v premalo delujoči ščitnici. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Smučarski skakalec Žiga Jelar se znajde tudi v svetu glasbe
Svet slavnih
Smučarski skakalec Žiga Jelar se znajde tudi v svetu glasbe
naslednji članek
To so živila, ki dražijo želodčno sluznico in lahko povzročijo težave
Svet slavnih
To so živila, ki dražijo želodčno sluznico in lahko povzročijo težave
#obraziavenija
obraziavenija