mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prva pomoč za hitrejšo presnovo in vitek stas

16. 2. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
sadje, sadna solata

Vitamin C iz sadja je ključen za proizvodnjo L-karnitina, aminokisline, ki pospeši presnovo za tretjino. foto: Dreamstime

Ste zadnje čase utrujeni in napihnjeni ter nimate volje niti za sprehod? Se vam zdi, da jeste čedalje več, energije pa imate vse manj? To je znak, da morate pospešiti presnovo.

K hitrejši presnovi za vse večne čase nas lahko popelje preprosta dieta, ki temelji na treh osnovnih menijih. Na enem je veliko ogljikovih hidratov, na drugem veliko pustih beljakovin in na tretjem zdravih maščob. Menije bomo menjavali na dva ali tri dni in s tem dali telesu priložnost, da s posebnimi hranilnimi snovmi, značilnimi za vsako prehransko skupino posebej, spravi presnovo v optimalno hitrost. Tako preprosto kot en, dva, tri.

Začnimo z ogljikovimi hidrati

Večina današnjih diet strogo omejuje ogljikove hidrate, pri tej nadvse popularni, ki se je držita tudi Jennifer Lopez in Reese Witherspoon, pa je na ogljikovih hidratih celo poudarek. Še celo sladki sadeži so dobrodošli. Kako je to mogoče? Vitamin C iz sadja je ključen za proizvodnjo L-karnitina, aminokisline, ki pospeši presnovo za tretjino. Ob tem pa vitamin B iz stročnic in žit spodbudi ščitnico k hitrejšemu delu oziroma presnovi. Prednost ogljikovih hidratov je še v tem, da se hitro prebavljajo in nam zato v hipu vlijejo veliko energije, tako da lahko telo pripravimo na naslednji fazi hujšanja.

Okrepimo se z beljakovinami

Kadar telesu odvzamemo ogljikove hidrate, mu na vsem lepem onemogočimo lahko dostopno energijo, zato jo mora začeti porabljati iz maščob. V tem času lahko kakovostne beljakovine pospešijo delovanje jeter, kar izgorevanje maščob dodatno podpre.

Uživajmo maščobe, da bi porabili še več maščob

Po četrtem dnevu, ko je telo že kar pošteno lačno maščob, pa začne žolč proizvajati več encimov, ki topijo tako maščobe iz hrane kot nakopičene maščobe. Zato si zdaj maščobe na krožniku lahko brez slabe vesti privoščimo, še več, pripomogle bodo k tako hitremu hujšanju, da bo zdaj že tudi okolica opazila, da smo vitkejši.

prejšnji članek
Nenadna bolečina v spodnjem delu hrbta
Svet slavnih
Nenadna bolečina v spodnjem delu hrbta
naslednji članek
Začimba, ki prežene hude migrenske glavobole
Zdravje
Začimba, ki prežene hude migrenske glavobole
#obraziavenija
obraziavenija