Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Le spočita in srečna mama lahko uživa v materinstvu

13. 2. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
baby in mamica

Nekateri strahovi so prirojeni. Znano je, da se že novorojenčki nagonsko ustrašijo hrupa, tresenja in padanja. foto: Thinkstock

Le tista mama, ki bo zadovoljna in pomirjena, bo namreč lahko imela dovolj energije in volje, da bo v popolnosti skrbela za svojega otroka.

Tudi mame so le človeška bitja, krvava pod kožo – četudi so požrtvovalne in vedno vse druge postavljajo na prvo mesto, morajo včasih na piedestal postaviti sebe. Ko bo mama srečna, bo namreč srečna vsa družina. Vsaka mama bi si želela nekaj minut dnevno le zase. Vendar se najbrž sprašuje, kako je to mogoče, ko pa jo otrok ves čas potrebuje ob sebi. Tudi novopečena mama v prvem letu po rojstvu hrepeni po odrasli družbi, po nekaj minutah počitka, smeha in zabave. Po sproščeni kopeli, masaži, dobri knjigi ali prijetni glasbi, v kateri bi uživala v miru. Je to ob dojenčku sploh izvedljivo?

Brez slabe vesti

Seveda je. Le nepotrebnega občutka krivde se morate znebiti. Ste le človek, ki potrebuje nekaj časa tudi zase in samo zase. Ne ozirajte se na morebitne predsodke in očitke okolice. Ko boste vi srečni, spočiti in zadovoljni, bo tudi otrok preskrbljen in vsa družina bo mirnejša. Če potrebujete dvakrat tedensko jutranji ali večerni tek, pol ure zase in za klepet s prijateljico, čas za kavo z mamo, čas za počitek ali čas, za karkoli vas že veseli in krepi z energijo, si to brez kančka slabe vesti tudi privoščite. Še vedno ste ženska, ste prijateljica ali hči, sestra, sodelavka. Še vedno imate potrebo po interakciji z drugimi, po ukvarjanju s hobiji, po aktivnosti. In prav je, da zadovoljite tudi svoje osnovne potrebe.

Mamica z dojenčkom Fotografija Profimedia foto: Profimedia

Otrokova samostojnost

V prvih šestih mesecih se otroka dojema kot »podaljšek« mame. Ta čas imenujemo obdobje naravne simbioze med otrokom in materjo ter ga razumemo kot zdrav in naraven proces. Sčasoma pa otrok postaja manj odvisen od matere in njenega mleka, nato shodi, se vključi v vrtec in postaja samostojnejši. Na ta način začne biti odvisen od matere na drugačen način, ko postaja samostojnejši, pa lahko mama začne spet negovati svoje potrebe. Težava nastane, če ima mati tudi potem slabo vest, ker ne preživlja vsega svojega časa le z otrokom. V tem času se ima lahko v družbi očeta, babice ali katere druge bližnje osebe prav tako lepo, kot če bi bil z materjo, to si zapomnite.

Poskrbite zase!

Pomembno se je zavedati, da niste zgolj in samo mati. Ste tudi oseba, ki mora ob vsej negi in skrbi za otroka poskrbeti tudi zase. Ko bo mama poskrbela zase, bo namreč lahko v popolnosti opravljala starševsko vlogo in uživala v materinstvu. Skrbeti zase in si podariti nekaj časa ni vedno lahko, vendar je ob dobri organizaciji in pomoči bližnjih popolnoma izvedljivo. Poskusite ugotoviti, kdaj ste najbolj sproščeni – kadar otrok ostane v družbi partnerja, sestre, matere ali koga drugega, ki mu popolnoma zaupate, tako da se lahko v času svoje odsotnosti dobro in varno počutite. Pri vseh vsakodnevnih obveznostih in skrbi za otroka in družino je pomembno, da si zna mama utrgati košček časa, ki ga bo namenila le sebi. In v tem času bi morala početi tisto, kar jo sprošča, razveseljuje ali polni z energijo. Pa če je to zgolj topla kopel, sprehod v naravi, branje knjige ali tek.

Mlado telo si hitreje in lažje opomore po nosečnosti in porodu. foto: mlada mamica

prejšnji članek
Tudi Klemen Slakonja je šel pod masko
Svet slavnih
Tudi Klemen Slakonja je šel pod masko
naslednji članek
Z zdravimi jetri do več energije in manj kilogramov
Zdravje
Z zdravimi jetri do več energije in manj kilogramov