Miki Vlahovič Dobra karma

Trenutno je naš pevec brez denarja in dela - in ...

lidija bačić Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić denar služi tudi tako

POR000266 Reporter.si

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul ...

Janez Poklukar Svet24.si

Južnoafriška različica koronavirusa tudi v ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

konj, konji-s-posebnimi-potrebami, center Odkrito.si

Na obisku pri posebnih konjih

ugodno-oddam-sina Njena.si

Natali pojasnila, kaj si v resnici misli

Blitva je idealno živilo za krepitev zdravja
| Zoran Franc

Blitva je idealno živilo za krepitev zdravja

blitva, Dreamstime

Na blitvo še posebno pozimi pogosto pozabimo, saj je za nekatere le značilna priloga morski jedi, po navadi rib na žaru ali lignjev. A naj poudarimo, da je polna vitaminov in odlična izbira, če se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Blitvo še vedno precej redko opazimo na slovenskih jedilnikih, pa tudi na vrtovih. A je izjemno zdrava zelenjava, ki spada v isto družino kot špinača in rdeča pesa. Odlična je v različnih kulinaričnih kombinacijah in lahko jo pripravite na različne načine. Mlade liste lahko dodajamo svežim solatam in jih uživamo tudi surove, medtem ko starejše poparimo. Pomembno je le, da že pripravljene blitve nikoli ne pogrevamo. V določenih okoliščinah namreč vsebuje veliko nitrata, ki se lahko pretvori v zdravju škodljivi nitrit. Da bi to preprečili, jedem iz blitve tudi dodajamo živila, ki vsebujejo veliko vitamina C. Uživanje surove blitve pa se ne priporoča ljudem z ledvičnimi kamni, ker vsebuje oksalno kislino.

Foto: n.c.p. - blitva

Vir antioksidantov in mineralov

Blitva je pravzaprav zakladnica zdravja. Vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov ter številne rudnine, med katerimi še posebej izstopajo baker, magnezij, železo, kalcij, fosfor, natrij ... Tukaj so tudi vitamini A, C in K ter balastne snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Nikakor ne smemo pozabiti na posebno vrsto fenolnih snovi, ki jih najdemo v blitvi, to je siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred rakotvornimi toksini. Na telo deluje izjemno protivnetno in razstrupljajoče, redno uživanje pa bo telo obranilo tudi pred osteoporozo in srčno-žilnimi boleznimi..

Varuje pred osteoporozo

Predvsem vitamin K ter kalcij in magnezij so pomembni gradniki v telesu, ki omogočajo močne in zdrave kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje pa kalcifikacijo arterij in tkiv ter obenem skrbi za dobre celične procese. Vitamin K1 se v črevesju pretvori v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina. Ta je izjemno pomemben pri tvorbi kostnega tkiva, saj usmerja molekule kalcija naravnost v kosti.

Foto: dreamstime - blitva s krompirjem

Zdrav vid

Čeprav se blitva ne ponaša z lepo rdečo ali oranžno barvo, vsebuje ogromne količine betakarotena. Strokovnjaki so potrdili, da ta prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj glavkoma, nočne slepote in motenj vida. Karotenoidi, kot sta lutein in zeaksantin, ščitijo oči pred škodljivim delovanjem UV-žarkov, varujejo občutljivo tkivo roženice in preprečujejo razvoj očesne mrene, ki se sicer pogosto pojavi pri starejših ljudeh.