testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

repolusk1
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je zobni absces?

19. 3. 2024; 04.00
Avtor: T.D.
zobje, nasmeh

Zobje foto: Dreamstime

Zobni absces je z gnojem napolnjena votlina v tkivu okoli korenine, ki leži v čeljustnici. Običajno nastane, ko zob razpada ali je že mrtev.

Strupene snovi iz odmrle zobne pulpe se v tem primeru nahajajo skupaj z bakterijami v zobni votlini in zobnem kanalu, zaradi česar zlahka okužijo čeljustnico v bližini. Če abscesa ne zdravimo, se širi v čeljustnico, dokler si ne izrije majhnega kanala skozi kost in dlesni. Tik preden kanal doseže površino, tvori nabreklino – zobno fistulo.

Pomoč zobozdravnika

Pri abscesu so bolečine stalne ali pulzirajoče, pri grizenju ali žvečenju je običajno izjemno boleč tudi zob. Če fistula poči, se zaudarjajoč gnoj izlije v usta, bolečina lahko popusti, vendar lahko zaradi tega otečejo žleze na vratu ter lice na prizadeti strani. Temperatura se pogosto zviša, splošno počutje je slabo. Seveda je tudi v tem primeru najbolje čim prej oditi k zobozdravniku, če to ni mogoče, pa tudi k osebnemu zdravniku. Če je absces hudo boleč ali če se hitro povečuje, bo začasno predpisal antibiotik, da prepreči nadaljnje širjenje okužbe, ko pa je mogoče, je treba zdravljenje nadaljevati pri zobozdravniku.

foto: Profimedia

Zdravljenje

Sami si lahko pomagamo s tableto proti bolečinam, vendar je to le začasna rešitev. Poleg tega je treba ustno votlino vsako uro spirati s slano vodo, da pospešimo predrtje fistule oziroma izpiranje gnoja. Zobozdravnik bo nato močno prizadeti mlečni ali stalni zob verjetno izdrl. Če je temu izpostavljen prednji zob, ki ga želimo ohraniti, bo izvrtal majhno luknjo skozi krono v zobno votlino, da se bo sprostil nakopičeni gnoj, bolečina pa bo popustila. Nato bo izčistil in razkužil zobno votlino ter vanjo začasno vstavil vložek. Če ne bo ponovne okužbe, bo pri naslednjem obisku zobno votlino in izvrtano luknjo zapolnil. Včasih se absces ne pozdravi in ostane majhna okužena votlina okoli vrha zoba. Takrat se opravi manjši operativni poseg – apikotomija. Včasih tudi to ne pomaga in je treba zob izdreti. Če abscesa ne zdravimo, se lahko okužba razširi.

prejšnji članek
Zmagovalec šova Slovenija ima talent predstavil svojo prvo pesem
Svet slavnih
Zmagovalec šova Slovenija ima talent predstavil svojo prvo pesem
naslednji članek
Tako ravnajte, pa boste vzgojili močne sadike
Življenjski slog
Tako ravnajte, pa boste vzgojili močne sadike