kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vam slaba presnova onemogoča hujšanje?

29. 9. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
Debelost 2

Letošnji svetovni dan je namenjen odpravi stigme (pre)debelih. foto: Profimedia

Morda je ravno vaša presnova vzrok, zaradi katerega je pogosto tako težko izgubiti tistih nekaj kilogramov. In še pomembneje: kaj lahko storite glede tega?

Dobra novica je, da lahko storite marsikaj, da bi spodbudili sposobnost telesa k večji porabi kalorij. Res se sliši že klišejsko, a to, da izpustite zajtrk, je najslabše, kar lahko naredite za svoje zdravje. Prav je, da za zajtrk zaužijete veliko beljakovin, malce manj ogljikovih hidratov in malo maščob. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno zajtrkujejo, veliko manj težav z odvečnimi kilogrami kot tisti, ki zajtrk izpuščajo.

Beljakovine in ogljikovi hidrati

Vsak obrok, razen večerje, mora vsebovati ogljikove hidrate in beljakovine. Odmislite mit, da so ogljikovi hidrati prepovedani. Pomembno je le, da izberete prave, počasne ogljikove hidrate, izogibajte pa se sladkorju in hitri hrani. Če je hrana revna z beljakovinami, vaše telo ne bo dobilo dovolj hrane za mišice. Tudi z beljakovinami ne pretiravajte, saj se bo telo posvetilo temu, da bo izločilo odvečne beljakovine, premalo pa se bo osredotočilo na kurjenje odvečnih maščob.

Probiotični dodatki

Probiotične dodatke uživajte na prazen želodec. Po navadi je najprimernejši čas zjutraj, ko vstanete, ali zvečer pred spanjem. Koristne bakterije so v črevesju potrebne za proizvodnjo nujno potrebnih hranilnih snovi, kot je vitamin B12, ki imajo pod nadzorom škodljive bakterije in okužbe s kvasovkami, hkrati pa si z njimi zagotovite ustrezno absorpcijo hranilnih snovi iz prehrane.

PROBIOTIKI, JOGURT foto: Dreamstime

Več zelenega čaja

Zeleni čaj vsebuje ECGC, ki spodbuja porabljanje maščob. V ameriški študiji je ljudem, ki so popili od tri do pet skodelic zelenega čaja na dan, v dvanajstih tednih uspelo shujšati za 4,5 odstotka začetne telesne teže. Po drugih raziskavah naj bi od dve do štiri skodelice zelenega čaja na dan prispevale k porabi dodatnih petdesetih kalorij, kar na letni ravni nanese kar dva kilograma.

Hrano dobro prežvečite

Želodec ne more nadomestiti dela, ki naj bi ga opravili zobje, zato je pomembno, da je hrana, ki pride do želodca, dobro prežvečena.

Ne jejte premalo

Za uspešno presnovo morate paziti na to, koliko in kaj jeste. Če vnašate premalo hranil, bo telo začelo svoje potrebe po energiji iskati v maščobah in beljakovinah, ki jih najde v mišicah. Zato boste s premalo pravih hranil pravzaprav začeli izgubljati mišično maso, in ne maščobnih oblog, manj mišic pa bo posledično pomenilo tudi počasnejšo presnovo.

prejšnji članek
Najbolj neverjetni učinki sode bikarbone
Življenjski slog
Najbolj neverjetni učinki sode bikarbone
naslednji članek
Jesenski grižljaji: Jurčki na toastu
Kulinarika
Jesenski grižljaji: Jurčki na toastu