kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stigmatizacija naglušnosti lahko vodi v duševne stiske

3. 3. 2021; 01.00
Avtor: J.K./ STA
UŠESA, SLUH, VNETJE UŠES

skrbite za svoj sluh foto: Dreamstime

Ob mednarodnem dnevu skrbi za sluh, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije poziva, da vsak dan poskrbite za lasten sluh. Naglušnost se ne pojavlja več le pri starejših, vedno bolj tudi pri mladih. Na poškodbe sluha namreč močno vplivajo tudi slušalke, je na novinarski konferenci povedal sekretar zveze Matjaž Juhart.

V Sloveniji po podatkih zavoda za zdravstveno zavarovanje slušni aparat uporablja 75.000 oseb, je dodal Juhart. Poleg tega je še nekaj deset tisoč oseb, ki bi slušni aparat lahko imele, a ga "zaradi različnih stisk ne nosijo." Opozoril je na dejstvo, da naglušnost človeka prizadene tudi v družbenem smislu in dodal, da "človeka osami, povzroči hude duševne stiske, depresijo. Naglušni lahko postanejo odrinjeni tudi v lastni družini".

V zvezi opozarjajo, da so okvare sluha nepopravljive in da je rešitev zgolj slušni aparat. Eden poglavitnih razlogov za okvaro je hrup, zato priporočajo, da prenehamo s kulturo kričanja in glasnega govorjenja. Pozivajo k uporabi čepkov v hrupnem okolju, znižanju jakosti zvočnih naprav in intervalom tišine, da se sluh spočije.

Nepravilna higiena lahko pripelje do nastanka ušesnih čepkov in vnetja ušesa, zaradi čezmernega hrupa pa lahko postanemo naglušni ali celo oglušimo foto: Dreamstime

Predstojnica Inštituta za medicino dela in športa Metoda Dodič Fikfak je povedala, da je naglušnosti po svetu in tudi v Sloveniji najpogostejša poklicna bolezen, "a poklicnih bolezni pri nas ne odkrivamo". Opozorila je, da problem nastane, ker morajo delavca na pregled poslati delodajalci, ki tega ne storijo. Delavci postajajo naglušni postopoma, zato se tudi sami ne odločijo za pogoste preglede. Dodala je, da "naj se poskuša ustvariti manj hrupno okolje, če pa to nikakor ne gre, pa naj se zaščiti sluh. A ne z navadnimi čepki, temveč s čepki po meri". Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije si zato prizadeva, da se naglušnost prizna kot poklicno bolezen.

Metoda Dodič Fikfak je povedala, da je sprejemljiva intenziteta 80 decibelov in da se ta meja spušča, saj tako ščitijo večji krog ljudi. Dodala je, da otroci, ko kričijo, ustvarjajo hrup od 90 do 100 decibelov, kar ogroža otroke in tudi učitelje ter vzgojitelje.

Onesnaženost s hrupom je Svetovna zdravstvena organizacija postavila izjemno visoko, takoj za onesnaževanjem zraka. Ocenjuje, da bo do leta 2030 v Evropski uniji živelo 630 milijonov ljudi z okvaro sluha.

prejšnji članek
Prestiž, udobje ali kar nuja za lepotni spanec?
Zdravje
Prestiž, udobje ali kar nuja za lepotni spanec?
naslednji članek
Hči gorskega zdravnika se je podala v glasbene vode
Svet slavnih
Hči gorskega zdravnika se je podala v glasbene vode
#obraziavenija
obraziavenija