GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Lapuh - znanilec pomladi in zdravilna rastlina

9. 3. 2021; 03.00
Avtor: Z.F.
Biodinamika 3 - RV_ZR apr 20

… do lapuha … foto: Dreamstime

Takoj ko je skopnel sneg, so se na travnikih, jasah in ob gozdnih robovih pojavili že prvi znanilci pomladi. Med njimi je tudi lapuh, ki zmeraj znova preseneti s svojimi sončno rumenimi cvetovi. A ne gre zgolj za znanilca pomladi, temveč tudi za zdravilno rastlino.

Lapuh velja za prastaro zdravilno rastlino, ki svoje zlatorumene cvetove požene takoj, ko skopni sneg. Nekoč so ga pogosto uporabljali za zdravljenje kašlja, ljudski zdravniki skupaj z Kneippom pa so menili, da pomaga pri vseh slabostih v prsih. Njegovo botanično ime tako v prevodu pomeni »odpravlja kašelj«.

Nabiramo cvetne koške in liste

Lapuh je trajna zelika, ki ima v zemlji skoraj vodoravno koreniko in podzemne pritikline, iz katerih spomladi pokukajo bleščeča rumena socvetja. Prepoznamo jih po opojnem vonju po medu in cvetnih steblih, ki so pokrita z rjavimi luskolisti in številnimi mehkimi dlačicami. Zeleni listi se razvijejo šele, ko plodovi že dozorevajo. Ti so dolgopecljati, podkvasti in grobo nazobčani, na spodnji strani drobno porasli z volnatimi dlačicami. Lapuh bomo našli na vlažnih in ilovnatih tleh. Pogosto ga najdemo ob vodi, cestah, potokih in rekah, pa tudi na poljih in vinogradih. Cvetne koške začnemo nabirati že med cvetenjem, zato je zdaj že pravi čas. Zapiramo v lepem vremenu, ko so cvetki razprti, sušimo jih hitro, da ne izgubijo barve, in shranimo v steklene kozarce, ki jih dobro zapremo. V zdravilstvu so cenjeni tudi listi, ki jih nabiramo vse leto. Tudi liste sušimo na hitro, a jih pred tem narežemo na manjše dele. Tako listi kot cvetovi prijetno dišijo, medtem ko je okus precej grenak in sluzast.

navadni lapuh, cvetovi, listi, lapuh foto: Dreamstime

Zdravilne lastnosti

Tako v listih kot cvetovih najdemo sluzi, ki so sestavljene iz čreslovine, flavonskih glikozidov, galusove kisline, fitosterola in rudninskih snovi, kot so kalij, natrij, kalcij magnezij in solitri. Priporočljivo je uživanje čaja, a ne več kot deset dni, nato moramo prekiniti za vsaj tri mesece. Lapuh sicer velja za preskušeno zdravilno sredstvo proti kašlju in je izjemno učinkovit pri odstranjevanju sluzi. Priporočajo ga astmatikom, pri vnetju rebrne mrene in pri začeti pljučni jetiki. Čaj učinkovito lajša izkašljevanje, zdravi hripavost, mehča sluz in blaži težave bolnikov s kroničnim bronhitisom ter vsem, ki imajo pljuča obložena s prašnimi delci. Uporablja se tudi za grgranje pri akutnih in kroničnih vnetjih ustne votline in žrela, z njim pa lajšajo tudi želodčne in črevesne težave. Deluje diuretično pri zastajanju vode v telesu in dobro vpliva na kožna vnetja ter izpuščaje, prav tako je znan kot sredstvo, ki čisti kri.

navadni lapuh

navadni lapuh foto: Dreamstime

prejšnji članek
Še vedno samski!
Svet slavnih
Še vedno samski!
naslednji članek
To so posledice pri lahkem, zmernem in hudem prebolevanju covida -19
Zdravje
To so posledice pri lahkem, zmernem in hudem prebolevanju covida -19