Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Očistimo bidone: trdovratni madeži in neprijetne vonjave

19. 3. 2023; 03.00
Avtor: Z.F.
plastični bidon za vodo, steklenica za vodo, voda

plastični bidon za vodo, steklenica za vodo, voda foto: Dreamstime

Hidracija je pomembna, prav tako embalaža, v kateri jo prenašamo. Kako skrbite za higieno bidonov, steklenic, termovk?

Ali veste, kdaj ste nazadnje očistili bidon oziroma stekleničko za vodo? Študije, ki so jih nedavno opravili v Ameriki, so pokazale, da so veliko bolj umazani, kot si mislimo, a to ni najmanjši problem, saj lahko tvegamo resno okužbo. V študiji, v kateri je sodelovalo 30 prostovoljcev, ki so dovolili, da preverijo, kako čisti so bidoni, so strokovnjaki ugotovili, da je kar 83 odstotkov teh kontaminiranih z bakterijami, med katerimi so prevladovale bakterije stafilokok Aureus in E. coli. Te bakterije, ki sicer niso nevarne, so prisotne v nosovih in prebavnem traktu, a povečano število povzroči resne okužbe dihal, drisko in druge prebavne bolezni.

Osnovno čiščenje v zamrzovalniku

Obstaja več različnih trikov, s katerimi se boste preprosto in zagotovo rešili nevarnih bakterij. Eden od njih je, da očiščeno termovko, bidon ali steklenico po tem, ko ste jo dobro očistili, postavite v zamrzovalnik in tam pustite tako dolgo, da se na njej nabere led. Ta bo pobil večino bakterij, prav tako bo iz zamrznjenega bidona odstranil neprijetne vonjave, ki se sčasoma razširijo, če v njih pripravljate proteinske in druge napitke.

Plastični bidon, če se navzame barve in vonja, nujno zamenjajte, saj to kaže na prepustnost materiala in možnost nalaganja strupenih snovi v vodo foto: Dreamstime

Pranje v pomivalnem stroju

V pomivalnem stroju boste odlično očistili bidone, saj imajo širok vrat. Pazimo le, da jih pravilno namestimo v zgornji predal. Pozorni bodite, da so bidoni, ki jih boste oprali, primerni za pranje v pomivalnem stroju oziroma katero temperaturo dopuščajo, saj se lahko začnejo iz plastike izločati nevarne snovi. Težava nastane pri pranju steklenic in termovk. Praviloma niso narejene za pranje v pomivalnem stroju. Steklenice imajo načeloma preozke vratove in jih pralne šobe operejo zgolj odzunaj, podobno kot pri termovkah. Prav tako v pomivalni stroj ne spadajo pokrovčki s tesnilnimi gumami, saj bodo na visoki temperaturi in ob delovanju detergenta hitro popustile, se okrivile ali celo raztegnile, kar bo povzročilo puščanje steklenice oziroma termovke.

Madeži hidracijskih praškov

Tako kot sladke pijače oziroma sirupi so tudi hidracijski praški pogost pripomoček športnikov, s katerimi obogatijo okus vode, posledično pa tudi barvo in vonj bidona oziroma stekleničke. Madeže slednjih je precej težko odstraniti. Lahko si pomagate tako, da v bidon oziroma steklenico nalijete vročo vodo in dodate pest riža ter detergent. Riž bo mehansko odstranil sledi madežev. Če se je v bidon zažrla barva hidracijskega praška, pa madeže poskusite odstraniti s pomočjo kisa in sode bikarbone.

naravni sok - bidon

naravni sok - bidon foto: Dreamstime

prejšnji članek
Zabavni voditelj Jože Robežnik obožuje svojo družino
Svet slavnih
Zabavni voditelj Jože Robežnik obožuje svojo družino
naslednji članek
Ajda Smrekar o spolnem nasilju
Svet slavnih
Ajda Smrekar o spolnem nasilju