mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli, da je forzicija užitna?

8. 4. 2023; 02.00
Avtor: Z.F.
forzicija naslovna

forzicija naslovna foto: dreamstime

Ste vedeli, da je forzicija, ki jo poznamo kot nezahteven grm, prav tako užitna v kuhinji in zdravilstvu?

Forzicijo bi skoraj brez težav okronali za okrasni zvonček, saj zacveti med prvimi znanilkami, poleg žafranov in telohov, na okrasnem vrtu. Poznamo jo kot košato grmovnico, ki lahko zraste tudi do tri metre in več v višino, obenem pa je enostavna za oblikovanje. Kot je enostavna za oblikovanje, je enostavna tudi pri vzgoji. Rada ima dobro odcedna tla, dobro pa uspeva skoraj kjerkoli. Ustrezajo ji sončna kot tudi polsenčna rastišča. Prav tako jo lahko izberemo za oblikovanje žive meje.

forzicija foto: Dreamstime

Na Kitajskem velja za zdravilno rastlino

Obstaja več različnih vrst forzicije, pri nas je med najpogostejšimi Forsythia suspensa, za katero so raziskovalci potrdili, da ima zdravilne lastnosti. Njeni plodovi zmanjšujejo vnetne odzive v telesu. Ti se pogosto pojavijo po poškodbah, infekcijah, zaradi prisotnosti nevarnih kemikalij ali v stresnih obdobjih. Vnetni odziv je zaščita telesa na neznani ali nevarni tujek, a pogosto se zgodi, da je odziv nasproten, če za primer vzamemo alergije. V tem primeru je vnetni odziv tako močan, da je prekomeren, pojav pri spomladanskih alergijah, koprivnica pri napačnih zdravilih in na določena cepiva. Da bi zavrli neprimeren odziv, moramo zmanjšati količino levkocitov, proteaz in vnetnih mediatorjev, ki so glavni akterji odziva. V forziciji najdemo spojine, imenovane lignani, ki zavirajo prekomeren odziv levkocitov in znižujejo koncentracije vnetnih mediatorjev na mestu vnetja. Prek drugih mehanizmov zmanjšujejo ali celo zaustavijo vnetje. Znano je tudi, da se s pomočjo črevesnih bakterij lignani pretvarjajo v fitoestrogene, ki pa v telesu delujejo protirakavo.

forzicija, obrez foto: dreamstime

Preprečimo bronhitis, glavobol, alergije

Tradicionalna kitajska medicina za zdravljenje uporablja plodove forzicije. Uporabljajo jih pri zdravljenju bronhitisa in astme, prav tako služi pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, dokazano naj bi zmanjševal bolečine glavobola. Forzicija je v kitajski medicini znana tudi kot sredstvo za lajšanje alergij. Plodove običajno prodajajo v obliki kapsul ali celo posušene, iz katerih nato kuhajo čaj.

prejšnji članek
Zakaj bi morali jesti regrat?
Kulinarika
Zakaj bi morali jesti regrat?
naslednji članek
Se spomnite Maše Derganc? To počne danes
Svet slavnih
Se spomnite Maše Derganc? To počne danes
#obraziavenija
obraziavenija