Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z bučnimi semeni z več energije v pomlad

6. 4. 2022; 01.00
Avtor: Z.F.
buče semena1

Bučna semena so bila cenjena že v ljudskem zdravilstvu. foto: Pinterest

Se tudi vi velikokrat pri nakupu živil sprehodite mimo polic in posodic z različnimi semeni in stročnicami? Nikar se zgolj ne sprehodite, temveč si jih od časa do časa tudi privoščite. Tokrat pišemo o bučnicah oziroma bučnih semenih, ki se na naših mizah vse preredko znajdejo.

Slovenija je kljub svoji majhnosti zelo raznolika država in le na nekaj deset tisoč kvadratnih metrih ponuja morje raznolikosti in tudi okusov. Če Primorci prisegajo na ekstra deviško oljčno olje, boste le s težavo Prekmurca, Prleka ali Štajerca prepričali, da je olivno olje boljše od bučnega. S tem so seveda povezane številne navade, razvoj kulture, kulinarike in še česa. A tokrat se osredotočamo na bučnice, ki so pravzaprav osnova »zelenega zlata«, kot ga imenujejo v Prekmurju.

Vir beljakovin, vitaminov in mineralnih snovi

Poskusite zavrteti ročico v trgovini in si omislite nekoliko drugačen prigrizek, torej bučna semena. Ta lahko uživate kar presna, točno taka, kot ste jih kupili. Lahko pa jih popražite in malce osolite ter jim tako še nekoliko izboljšate okus. Naj povemo, da se v njih skrivajo dragocene snovi, poleg ogljikovih hidratov tudi rastlinske beljakovine in mineralne snovi. V bučnih semenih tako najdemo vitamine B, C, E, D in K ter tudi provitamin A. Vsebujejo še tiamin, robiflavin, ogljikove hidrate in beljakovine. Nikakor pa ne moremo mimo bogatega nabora mineralov, med katerimi izstopajo predvsem magnezij, mangan, cink, kalij, baker … Bučnice so tudi dober vir niacina (vitamina B3), ki je nujen za notranje ravnovesje. Magnezij, cink in zdrave maščobe, ki jih najdemo v semenih, predstavljajo kakovostno prehransko izbiro za tiste, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom in zdravjem srca. Zaradi bogate vitaminske sestave so tudi odličen vir antioksidantov.

bučna semena foto: Dreamstime

Pomoč prostati

Znano je, da se uživanje bučnic priporoča moškim, ki jih pestijo težave s prostato. Te so v pomoč pri razbremenjevanju simptomov benigne hiperplazije prostate, to je stanja, ko se prostata poveča in zaradi tega predstavlja težave pri uriniranju. Študija, ki so jo izvedli na 1500 moških, je potrdila, da se je stanje pri moških, ki so eno leto uživali bučna semena, bistveno izboljšalo, kar je posledično pripomoglo k boljši kakovosti življenja. V isti raziskavi so preverjali tudi delovanje čezmerno aktivnega sečnega mehurja in ugotovili, da zgolj deset gramov bučnic dnevno izboljša stanje čezmerno aktivnega sečnega mehurja, prav tako urinsko funkcijo tako pri moških kot pri ženskah.

Zdravo srce in uravnotežen holesterol

Zaradi visoke vrednosti magnezija so bučnice odlične za nemoteno in normalno delovanje srca. K temu prispevajo še nekateri drugi minerali, denimo cink, in maščobne kisline. Olje iz bučnih semen in bučna semena, namenjena grizljanju, pomagajo zmanjšati visok krvni tlak in visoko raven holesterola. Govorimo o pomembnih dejavnikih pri tveganju za bolezni srca. Pri tem so pomembni tudi encimi dušikovega oksida, saj pomagajo širiti krvne žile in izboljšati pretok krvi ter zmanjšati rast plaka v arterijah.

Pomoč pri nespečnosti

Bučnice so nepogrešljive pri ljudeh, ki imajo težave s spalno kulturo oziroma nespečnostjo. Že pest bučnih semen bo pripomogla k temu, da boste lažje zaspali, prav tako si boste zagotovili kakovosten spanec. Bučnice so med drugim naravni vir triptofana, aminokisline, ki pomaga do hitrejšega spanja. K temu pripomore tudi cink, saj pomaga triptofan pretvoriti v serotonin, ta pa se nato spremeni v melatonin, hormon, ki uravnava cikel spanja. Bučnice so tako še posebej primerne za ljudi, ki opravljajo izmensko in nočno delo, kjer je cikel spanja pogosto porušen. Vsekakor pa je dobro upoštevati nenapisano pravilo, ki pravi, da je spanec najkakovostnejši v urah pred polnočjo. Zato se v posteljo odpravite zgodaj, posledično tudi vstajajte nekoliko prej.  

Bučna semena foto: Dreamstime

7 lastnosti bučnih semen, ki jih je dobro poznati

LINOLENSKA KISLINA: V bučnicah in bučnem olju najdemo linolensko kislino, eno od esencialnih nenasičenih kislin, ki jih telo ne more ustvariti samo. Sodeluje pri ustvarjanju zaščitne plasti pod kožo in je del številnih presnovnih procesov.

ANTIOKSIDATIVNO DELOVANJE: V bučah poleg maščobnega olja najdemo tudi fitosterole, tokoferole, karotenoide in rudnine, za katere je značilno antioksidativno delovanje. To pomeni, da ščitijo celice in krepijo imunski sistem.

TEŽAVE S PROSTATO: Zaradi velike vsebnosti sterolov so bučnice odlične pri zniževanju povečanih vsebnosti dihidrotestosterona v krvi, ki velja za glavni dejavnik za benigno povečanje prostate. Za to je zaslužen tudi selen, ki spada med najpomembnejše antioksidante.

VIR MINERALOV: Bučna semena so odličen vir mangana, magnezija in tudi fosforja. Če opišemo vsak element posebej in navedemo zgolj eno pozitivno učinkovino, ugotovimo, da magnezij uravnava raven inzulina, deluje proti stresu in pomaga pri krčenju mišic, fosfor ohranja zdravje kosti in zob ter poskrbi za presnovo energije, mangan pa je pomemben pri normalnem imunskem odzivu.

VIR RASTLINSKIH STEROLOV: V bučnicah je tudi pomemben vir rastlinskih sterolov, ki ugodno delujejo na zniževanje ravni holesterola.

ČREVESNI ZAJEDALCI: V bučnih semenih najdemo tudi kukurbitacin, aminokislino, ki ima antihelminetično delovanje. V ljudski medicini se uporablja predvsem za preganjanje črevesnih zajedavcev.

ZAVIRANJE DELOVANJA HIV-1: Laboratorijski poskusi so pokazali, da beljakovina peponin, ki jo najdemo v bučnih semenih, zavira delovanje HIV-1 oziroma encima, ki je pomemben pri razmnoževanju virusa.

prejšnji članek
Zaživite pametno!
Zdravje
Zaživite pametno!
naslednji članek
Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji
Zdravje
Lunos je najboljši zaposlovalec med malimi podjetji