kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kila nastane zaradi oslabljenih mišic

10. 4. 2022; 01.00
Avtor: Tea Dečman
okužba_bolečine v trebuhu

Trebušni organi lahko močno pritiskajo na pljuča in tako otežijo dihanje. foto: Profimedia

Kila ni le bolezen današnjega časa, prvo omembo te težave so zasledili že v egipčanskih papirusih iz leta 1550 pred našim štetjem. Preverite, zakaj se pojavi in kako lahko preprečite njen nastanek.

Kila (strokovni izraz je hernija) nastane zaradi oslabljenih mišičnih vlaken v steni prsne ali trebušne votline. Skozi tak del stene zdrsne organ ali tkivo. Pri številnih bolnikih se jasno vidi izboklina na trebuhu. Kil je več vrst, imenujejo pa jih po mestu nastanka. Zdravljenje je različno, toda če kila bolniku povzroča težave, morajo pomagati kirurgi.

Najpogostejša je dimeljska kila, ko tkivo (na primer del črevesja) zdrsne iz trebušne votline in pritiska nanjo. Lahko nastane le na eni strani, lahko pa na obeh. Bolniki sicer velikokrat nimajo posebnih težav in lahko tkivo celo sami z roko porinejo na pravo mesto. Če človek opravlja stoječe delo, že pokončna drža vpliva na to, da se pritisk v trebušni votlini poveča in je tako več možnosti za razvoj kile in nastanek večjih težav. Zaradi pritiska v trebuhu namreč bolnik lahko čuti zmerne do hude bolečine.

Kile na površini telesa so dobro vidne

Obstajajo tudi stegenska in popkovna kila ter kila v zgornjem delu trebuha; ta je običajno neboleča. Vse kile so na površini telesa dobro vidne; sestavljene so iz membranskih vrečk, v katerih je običajno nekaj maščobe ali del črevesja. Vendar kile lahko nastanejo tudi v notranjosti telesa, največkrat v predelu prepone (preponske kile); pri teh kilah vsebina, kot so želodec, črevo, jetra ali vranica, zleze skozi razpoko v preponi v prsni koš. Trebušni organi lahko močno pritiskajo na pljuča in tako otežijo dihanje.

Kila v številkah

Največ kil (70 odstotkov) je dimeljskih, 20 odstotkov pa je stegenskih. Pri moških je kila pogostejša kot pri ženskah. Indirektne dimeljske kile so najpogostejše pri otrocih in mladih odraslih. Stegenske se redko pojavljajo pri mlajših od 15 let in so dvakrat pogostejše pri ženskah, še posebno po porodu; približno 30 odstotkov starejših od 50 let pa ima hiatalno kilo.

foto: Dreamstime

Zakaj se pojavi

Kile se rade razvijejo pri ljudeh s preveliko telesno težo. Prav tako so bolj ogroženi tisti, ki opravljajo svoje delo stoje in veliko dvigujejo težka bremena, kar oslabi mišice trebušne stene. Vse to se lahko zgodi tudi ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo, ljudem s slabo držo in tistim, ki imajo stalne prebavne motnje (napenjanje, driska, zaprtje ali menjavanje teh stanj). Kilo poslabšajo vse dejavnosti, pri katerih se mišice trebušne stene napenjajo, od dvigovanja do kašlja, celo gibanja črevesja. Hujša zapleta, ki sta posledica ukleščene kile, sta prekinitev krvnega obtoka in odmiranje tkiva, kar vodi v gangreno, predrtje črevesa, okužbo, lahko pa celo v šok in smrt. Torej te zdravstvene težave ne smemo zanemariti, še posebno ker se stanje poslabšuje, če se bolnik ne zdravi.

Kako lahko preprečimo nastanek kile

Potrebno je pravilno dvigovanje bremen (iz čepečega položaja, ne pa z upogibom v pasu), skrbimo za normalno težo, izogibati se moramo stanjem, ki povečujejo pritisk v trebušni votlini, skrbeti moramo za urejeno prebavo in pravilno držo, ne kadimo in se zdravo prehranjujemo. Kaj storiti, da se kila ne ponovi? Po operaciji je treba telesu dati čas, da okreva in si popolnoma opomore, operativno rano je treba primerno negovati, da se dobro zaceli, izogibati se moramo dvigovanju bremen in napenjanju ter se potruditi za boljšo držo.

prejšnji članek
Preženite tesnobo s 4-7-8 tehniko dihanja
Zdravje
Preženite tesnobo s 4-7-8 tehniko dihanja
naslednji članek
Will Smith deset let ne sme na podelitev oskarjev
Kultura
Will Smith deset let ne sme na podelitev oskarjev