mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako si lahko pri glavobolu pomagate brez tablete?

17. 4. 2021; 01.00
Avtor: Bodi Zdrava
glavobol

Glavobol foto: Profimedia

Kadar nas boli glava, se marsikdo najprej zateče k protibolečinskim tabletam. Čeprav to včasih res zadostujejo za odpravo trenutnih bolečin, pa tako dolgoročno težko normalno delujemo. Na srečo obstajajo še drugi načini, ki nam lahko pomagajo odpraviti stalne nadležne glavobole.

➜ Akupunktura
Pri tovrstnem zdravljenju vam strokovnjak pod kožo vstavi tanke igle, da bi se izravnal tok energije v telesu. Analize so pokazale, da lahko akupunktura pomaga pri preprečevanju akutnih migren prav tako učinkovito kot zdravila, le da ima manj neželenih učinkov. Pomagala naj bi tudi ljudem s pogostimi tenzijskimi glavoboli.

Akupunktura foto: Profimedia

Masaža


Kadar vas začne boleti glava, si poskusite zmasirati sence, vrat, hrbet ali ramena. V manjši raziskavi, objavljeni v oxfordskem Letopisu vedenjske medicine (org. Annals of Behavioral Medicine), so ugotovili, da so ljudi z migrenami, ki so imeli po šest masaž v tednu, manj pogosto mučili glavobole in so bolje spali kot kontrolna skupina, in to še tri tedne po končanih masažah.

➜ Razgibavanje
Razgibavanje, ki sprosti napetosti v telesu, odgovorne za glavobol, učinkovito pomaga zmanjševati bolečino. Vaje, kot so kroženje z glavo in rameni ter raztezanje vratu s pomočjo rok, izvajajte dvakrat na dan po 20 minut, pri tem pa vsako raztezanje držite vsaj pet sekund.

➜ Meditacija
Za blaženje kroničnih bolečin lahko uporabljamo različne meditativne tehnike, ki nam pomagajo ohraniti osredotočenost in umirjajo misli. Čeprav v povezavi z meditacijo in migrenami še ni bilo opravljenih veliko raziskav, je meditacija znana po svojih dobrodejnih učinkih na stres in depresijo, ki se lahko izkažeta za vzrok vaših težav.

➜ Joga


Joga združuje fizično vadbo, dihalne vaje in meditacijo, ki skupaj delujejo sproščujoče in pomagajo ohranjati ravnovesje v glavi, telesu in duhu. V manjši raziskavi so leta 2007 za revijo Glavobol (Headache) dvema skupinama ljudi, ki so trpeli za migrenami, naključno predpisali tri mesece jogijske terapije. Izkazalo se je, da so tisti, ki so redno izvajali jogo, imeli manj glavobolov kot kontrolna skupina, ki joge ni izvajala.

Joga foto: Profimedia

➜ Vročina in mraz
To nadvse varno tehniko za sproščanje glavobolov lahko uporabi vsakdo, tudi nosečnice. Da bi zmanjšali napetost v vratu, vanj usmerite toploto ali ga obložite z vročim obkladkom. Če vas muči utripajoči glavobol, pa namesto vročega raje uporabite ledeno mrzel obkladek. Znižana temperatura krvi, ki se pretaka skozi ta predel, pomaga ublažiti razbijanje v glavi.

➜ Izogibajte se nitratom in nitritom


Nitrati in nitriti, ki jih najdemo v predelanem mesu, ojačevalcu okusa mononatrijev glutamat (MSG) in nekaterih zdravilih za srce, naj bi bili povezani z migrenami. Za nekatere so lahko sprožilci migren tudi kofein, alkohol, feniletilamin (ta je v čokoladi in siru), tiramin (najdemo ga v oreščkih, siru in soji) ali aspartam (pojavlja se v številnih umetno sladkanih živilih).

prejšnji članek
Umrla igralka iz Harryja Potterja
Svet slavnih
Umrla igralka iz Harryja Potterja
naslednji članek
Igralec Jure Ivanušič navdušil s fit postavo
Svet slavnih
Igralec Jure Ivanušič navdušil s fit postavo