kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so krivci za zamašen nos ter nepojasnjeno smrčanje

19. 4. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
ZAMAŠEN NOS

ZAMAŠEN NOS foto: Dreamstime

Polipoza nosu je znana že tisoče let. Je razmeroma pogosta bolezen, vendar medicina še vedno išče ustrezen terapevtski pristop, saj se zdi, da se pri tovrstnem stanju ne odzivamo vsi ljudje enako.

Nosni polipi so nekakšni pecljasti izrastki, ki nastanejo na nosni sluznici in v obnosnih votlinah. Gre za želatinozno tkivo, pokrito s sluznico. Znotraj njega so vnetnice in njihovi produkti, torej celice, ki so del našega imunskega odziva. Polipoza nosu je že tisočletja stara zdravstvena težava. Zgodovina nosne polipoze sega v daljno preteklost, saj so zapise o bolezni našli v 5000 let starih papirusih. Že v času Hipokratove medicine so iskali vzroke te bolezni, obstajali naj bi tudi že načini kirurškega zdravljenja v smislu resekcije ali kavterizacije. Kljub dejstvu, da je to stanje torej znano že dolgo časa, do zdaj še niso povsem pojasnili vzrokov in procesov razvoja polipoze. Še vedno obstajajo neznanke in nerešena vprašanja, posledično pa tudi zdravljenje ni povsem učinkovito.

Kako pogosti so nosni polipi

Polipoza nosu je razmeroma pogosta bolezen. Pesti približno pet odstotkov ljudi. Pri moških je dvakrat pogostejša kot pri ženskah. Na splošno je nosna polipoza del diagnoze kroničnega rinitisa z nosno polipozo, čeprav obstajajo polipi, ki se pojavijo zunaj konteksta kroničnega vnetja nosne sluznice in obnosnih votlin (vendar so ti polipi v manjšini). Se pa polipi pogosto pojavijo v povezavi s številnimi kroničnimi sistemskimi boleznimi dihal in nekaterimi drugimi boleznimi. Tako obstaja povezava z neprenašanjem aspirina in drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil, z alergijsko in nealergijsko astmo, cistično fibrozo, alergijskim glivičnim sinusitisom in sindromom ciliarne disfunkcije. Obstajajo študije, ki kažejo, da ima od 30 do 70 odstotkov bolnikov z nosno polipozo tudi astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Glede na to dejstvo obstaja mnenje, da je nosna polipoza lokalna manifestacija neke generalizirane vnetne bolezni.

Kako nastanejo polipi

Vzrokov in mehanizmov nastanka polipov je veliko. Ena teorija govori o tem, da je tovrstno stanje nalezljivo, druga pa, da prizadene alergike. Prva teorija pravi, da se nosna polipoza razvije med nekaterimi bakterijskimi vnetji v sluznici nosu in sinusov. Druga, alergijska teorija, predpostavlja, da alergijski procesi v sluznici spodbujajo tvorbo polipov. Toda obe teoriji puščata dovolj prostora za veliko ugibanj.

Kateri simptomi so značilni za polipe

Kakovost življenja bolnikov z nosno polipozo je izrazito poslabšana. Prevladujoči simptom je zamašen nos, zaradi česar je dihanje skozi nos težko ali popolnoma nemogoče. Zaradi te mehanske ovire pride do motenj ali popolne izgube voha ter nastaja izcedek, ki teče iz nosu pa tudi po grlu. Bolniki se spopadajo s solzenjem oči, glavoboli in smrčanjem. Trpijo zaradi simptomov, povezanih s samo nosno polipozo, pa tudi zaradi simptomov, ki so posledica stalnega dihanja skozi usta, kot sta suhost in vnetje grla, dodatno pa tudi oslabljen apetit zaradi oslabljenega okusa, zaradi izgube vonja in nelagodja v družbi zaradi nenehnega izcedka iz nosu.

prejšnji članek
Sandra Bullock in Brad Pitt spet skupaj pred kamero
Svet slavnih
Sandra Bullock in Brad Pitt spet skupaj pred kamero
naslednji članek
Trendovska obutev v boju proti plastičnim odpadkom
Moda&Lepota
Trendovska obutev v boju proti plastičnim odpadkom