Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Drobnjak v tankih vejicah skrivata moč in zdravje

15. 5. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
Zelenjavni 2 - dec 19

Drobnjak foto: Dreamstime

Tokrat pišemo o drobnjaku, začimbi, brez katere si nedeljske juhe ne predstavljamo. Ali veste, da izvira iz osrednje Azije in da je odličen vir vitaminov, med katerimi prednjačijo predvsem vitamini A, B12 in C.

Skoraj nobena kuhinja ne preživi brez drobnjaka, drobnih, votlih, ozkih zelenih listkov, ki so polni vitaminov, mineralov, posebnih olj in sestavin, ki prispevajo k zdravilnim lastnostim. Če preverimo učinkovine drobnjaka, ugotovimo, da vsebuje podobne učinkovine kot česen, le v manjših količinah, zato je primerna rešitev za tiste, ki ne marajo česna. V 100 gramih drobnjaka najdemo 50 miligramov vitamina C, kar predstavlja celo 85 odstotkov dnevne potrebe po tem vitaminu. V drobnjaku najdemo tudi gorčična olja in saponine. A previdno, nikar ga ne kuhajte ali dajajte v vodo, saj bo izgubil svoje zdravilne učinkovine. Prav tako ga po juhi posujte šele na koncu.

Tudi drobnjak je s svojimi majhnimi cvetovi lahko lep okrasen luk. foto: getty images

Preženite utrujenost, izboljšajte prebavo

Drobnjak zaradi visoke vsebnosti vitamina C odlično pomaga pri lajšanju simptomov spomladanske utrujenosti. Prav tako blagodejno vpliva na prebavo, saj odstranjuje črevesne zajedavce. Dokazano znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi ter širi žile. Ima tudi diuretične učinke, saj spodbuja delovanje ledvic in skrbi za odvajanje toksinov iz telesa.

Zoper rakava obolenja

Strokovnjaki britanske univerze so ugotovili, da čebulice drobnjaka pomagajo zmanjševati nenormalno rast celic, ki je značilna za rakava obolenja. Drobnjak je odličen antioksidant, in čeprav ne spada med najmočnejše afrodiziake, med katere se uvrščata origano in majaron, se izvleček iz njegovih semen uporablja tudi kot odličen afrodiziak.

drobnjak foto: Profimedia

Odpravlja glivična obolenja

Drobnjak je odličen pri leni prebavi, saj spodbuja presnovo. Znano je, da odvaja vodo, je antiseptik in antimikotik, kar pomeni, da deluje proti glivičnim obolenjem. Primeren je za ljudi, ki jih muči slabokrvnost, pa tudi splošno izboljšuje počutje organizma.

Kako ga hranimo?

Če imate drobnjak posajen na domačem vrtu, ga lahko sveže nabranega hranite v hladilniku največ dva dneva. Sušenega nikar ne kupujte, saj izgubi ves vonj in okus, bolje je, če svežega drobno sesekljate in zamrznete. Zamrznjen drobnjak bo ohranil tako okus kot vonj, uporabili pa ga boste lahko točno takrat, ko ga boste želeli.

prejšnji članek
V očeh se pokažejo opozorilni znaki številnih bolezni
Zdravje
V očeh se pokažejo opozorilni znaki številnih bolezni
naslednji članek
Tedenski horoskop: Poiščite vire pozitivne energije
Horoskop
Tedenski horoskop: Poiščite vire pozitivne energije