Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako pomagati shujšati domači mački?

21. 4. 2021; 02.00
Avtor: Revija Liza Maja
cat-2934720_1920

Mačka foto: pr

Preden se odločite, da domačega mačka pošljete na dieto, se pogovorite z njegovim veterinarjem. Naj vam pomaga in da navodila. Hujšanje mačke ni tako enostavno, kot se sliši, saj je hitro izgubljanje teže lahko zelo nevarno. Torej - dieta naj poteka v sodelovanju med veterinarjem in lastnikom.

Vaš ljubljenček ima prevelliko težo, če zaužije več kalorij, kot jih njegovo telo potrebuje za ohranjanje stanja in proizvajanje energije. K prekomerni teži pripomorejo tudi fiziološki in genetski dejavniki ter okolje. Najprej moramo identificirati vzrok ali kombinacijo vzrokov za preveliko telesno težo, saj s tem naredimo prvi korak k spremembi življenjskega sloga, ki je potrebna za trajne rezultate.

Kako mački varno pomagati pri dieti?

Kot smo vam že svetovali, naj vam dieto pomaga sestaviti vaš veterinar, saj je pomembno, da vse poteka zdravo in počasi. Nekatere živali imajo morda prekomerno težo zaradi zdravstvenih težav, jemanja zdravil ali genetskih motenj, zato je pomembno, da takšne vzroke najprej izključite. Veterinar bo vašo mačko natančno stehtal, vam priporočil optimalno težo, postavil dosegljive cilje ter vas motiviral in podpiral.

mačka foto: Pexels

Kako veste, da je vaša mačka predebela?

Za prekomerno telesno težo velja, da za največ 15 odstotkov presega priporočeno težo glede na vrsto, pasmo, spol in starost. Žival s prekomerno težo ima rebra nekoliko prekrita s tolščo, rahlo zaobljen trebuh, na bokih ima rahle maščobne obroče, ki se med hojo vidno tresejo. Za debelost pa se šteje, če teža za več kot 15 odstotkov presega priporočeno težo glede na vrsto, pasmo, spol in starost. Rebra in hrbtenico pod debelo plastjo maščevja težko otipamo. Trebuh je močno zaobljen, pas pa je komaj zaznaven ali nezaznaven. Na bokih izstopajo obroči tolšče, ki se med gibanjem gugajo.

Koliko teže lahko na teden izgubi mačka?

Mačke ne smejo izgubiti na teden več kot 1 do 2 odstotka svoje telesne teže, zato jim zmanjšajte vnos kalorij za največ 10 odstotkov. Tri metode, po katerih bo mačka lahko shujšala:

Manj hrane

- več vlaknin in manj maščob

- več beljakovin in manj ogljikovih hidratov

- več vode

mačka foto: Pexels

Avtomatski mačji dozirnik hrane in žogice za priboljške

Mačko boste lažje navadili na načrtovane obroke z avtomatskim mačjim hranilnikom. Tako ne bo imela nenačrtovanih prigrizkov, točno bo vedela, kdaj bo hrana, in ne bo prosila za več. Tudi žogica za priboljške je dobra izbira, saj se bo morala pošteno potruditi in poditi, da si bo priborila kakšen dober briket.

prejšnji članek
Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji
Moda&Lepota
Leto praznovanja gradbenih presežkov v Sloveniji
naslednji članek
Nadarjeni Žan Serčič hvaležen, ker so opazili njegovo delo
Svet slavnih
Nadarjeni Žan Serčič hvaležen, ker so opazili njegovo delo