pika nogavička Svet24.si

Kako je nastala slavna Pika Nogavička?

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih ...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

Zala Kralj, Gašper Šantl Odkrito.si

Zala in Gašper o prvem prepiru ...

Blaž Setnikar Njena.si

Najini mostovi: Takšno je igralčevo zasebno ...

Domača mešanica, ki prežene mravlje iz vašega doma
| J.K.

Domača mešanica, ki prežene mravlje iz vašega doma

mravlje na vogalu.jpg, dreamstime

Nastavite jim doma pripravljeno pasto iz sode bikarbone in sladkorja v prahu. Gre za naravno metodo, ki pa bo učinkovita le, če boste pravilno sledili napotkom.

Ste poskušali na naraven način pregnati mravlje iz vašega doma, pa niste poželi pričakovanega uspeha? Že res, da so mravlje pomemben del našega ekosistema, a bi si z njimi težko delili prostore svojega doma, kajne? Če ne želite poseči po bolj radikalnih metodah deratizacije, potem preizkusite preverjeno metodo iz naravnih sestavin, ki bo slavila bitko nad kolonijo vaših nepovabljenih gostov.  

Včasih se kakšne metode ne lotimo pravilno, kar ne privede do želenega učinka. Zato vam predstavljamo preverjen način, s pomočjo katerega boste dosegli, da bodo mravlje vašo skrivno sestavino prinesle prav v svoje mravljišče, kjer jo bodo delile z ostalo četico.

Potrebovali boste:
1.    Plastenko
2.    Pet jušnih žlic sode bikarbone
3.    Pet jušnih žlic sladkorja v prahu
4.    Tri jušne žlice vode

Postopek:
1.    Odrežite dno plastenke, od dna naj v višino sega 3 do 4 centimetre.
2.    V plastenki zmešajte sodo bikarbono, sladkor v prahi in vodo, tako da boste dobili gladko pasto.
3.    Poiščite, kje mravlje prihajajo v vaš dom oz. kje so naselile svojo kolonijo.
4.    V bližini mesta, kjer se nahaja kolonija postavite plastenko s pripravljeno pasto. Nekaj paste lahko stresete v zamaške plastenk in jih namestite tja, kjer ste jih zasledili, denimo na okenske police, v kuhinjo, ob stene, kjer si pot utira četica.

Foto: Profimedia - Soda bikarbona


Delovanje:
Mravlje bo najprej pritegnil vonj sladkorja. Navdušeno si ga bodo privoščile, ob tem pa zaužile še sodo bikarbono. Ker je pasta vlažna, jo bodo mnogo lažje odnesle s seboj, torej v samo mravljišče kolonije. Slastni zalogaj bodo mravlje delile z ostalo četico, tako boste poskrbeli, da bo prav vsaka mravlja zaužila nekaj mešanice.

Učinek sode bikarbone bo za mravlje usoden. Soda bikarbona bo v njihovem želodcu ustvarila pline, ker pa mravlje slednjih ne morejo odvajati, jih bo močno napihnilo, zaradi česar bodo poginile.

Pomembno opozorilo! Da bi pripravek deloval, morate uporabiti sladkor v prahu. V kolikor bi naredili mešanico iz kristalnega sladkorja, metoda ne bi učinkovala. Tekstura sladkorja v prahu je zelo podobna teksturi sode bikarbone, zato je mravlje med seboj ne morejo ločiti in zaužijejo obe sestavini hkrati. V kolikor bi imele mravlje na voljo kristalni sladkor, se sode bikarbone ne bi dotaknile.

Foto: Dreamstime - Zmešajte sladkor v prahu, sodo bikarbono in malce vode.