Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je vzrok podzavestnega škrtanja z zobmi?

25. 10. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
boleči zobje

Tudi vi škrtate z zobmi? foto: Profimedia

Bruksizem je nehoteno stiskanje in/ali škrtanje z zobmi. Pojavlja se pri otrocih in odraslih, zato ločimo bruksizem v mlečnem, menjalnem in stalnem zobovju ter bruksizem pri protezah.

V povprečju naj bi škrtal z zobmi kar vsak sedmi otrok (pogosteje med četrtim in šestim letom) ter vsaka odrasla oseba v določenem življenjskem obdobju. Enako pogosto se pojavlja pri moških in ženskah. Človek se lahko razvade zaveda, večkrat pa se bruksizem pojavlja na podzavestni ravni.

Kaj je vzrok?

Mehanizem nastanka ni pojasnjen. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh v stresu in tistih, ki imajo tudi sicer motnje spanja; pri ljudeh, ki pogosteje uživajo kofein, zdravila, alkohol, cigarete, droge; kot sopojav pri nevroloških boleznih in poškodbah osrednjega živčevja; pri genetski nagnjenosti. Nekateri krivijo tudi neusklajen griz (previsoke plombe, neustrezne protetične nadomestke), a vendar so to tezo s študijami ovrgli.

Kdor ponoči škrta z zobmi, ga lahko na to zjutraj opozori ustno-obrazna bolečina. foto: GettyImages

Nočni ali spalni bruksizem

Glede na čas pojavljanja ločimo dnevni bruksizem (bruksistično dogajanje poteka v budnem stanju) ter nočni ali spalni bruksizem, ki ga uvrščamo k motnjam spanja, kamor spadajo tudi smrčanje, močenje postelje, hoja v spanju, govor v spanju … Ljudje, ki škrtajo z zobmi v spanju, se tega običajno ne zavedajo in jih na to opozorijo partnerji, ker ne morejo spati. Kdor škrta z zobmi, ga lahko na to zjutraj opozori ustno-obrazna bolečina. Bruksisti večinoma normalno spijo. Škrtanje se najpogosteje pojavlja v plitvejših fazah spanja, manj v fazi REM, najmanj pogosto pa v globokih fazah spanja. V povprečju je epizod stiskanja in/ali škrtanja pet na noč, posamezna epizoda pa traja od osem do devetdeset sekund.

Posledice bruksizma

Navada stiskanja in/ali škrtanja ima velik vpliv na kakovost življenja – posledice niso le estetske, ampak tudi funkcionalne. Zaradi dolgotrajnega stiskanja in/ali škrtanja se pojavijo ponavljajoči se (jutranji) glavoboli; boleče in občutljive (predvsem zjutraj) žvečilne mišice; bolečine in pokanje v čeljustnem sklepu; spremembe v čeljustnem sklepu in oteženo odpiranje ust; bolečine v ušesu; obraba, klinasti defekti, zlomi, poki zob in protetičnih nadomestkov; preobčutljivost in skelenje zob; znižanje griza.

prejšnji članek
Skrivnost ljudi, ki imajo vedno urejen dom
Življenjski slog
Skrivnost ljudi, ki imajo vedno urejen dom
naslednji članek
Krompirjeve palačinke z gobami, blitvo in jajcem
Kulinarika
Krompirjeve palačinke z gobami, blitvo in jajcem