pika nogavička Svet24.si

Kako je nastala slavna Pika Nogavička?

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih ...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

Tinkara Kovač Odkrito.si

MMS 2021: Ducat izbranih za jubilejni festival

luka doncic Njena.si

Ime 'Luka' zaradi Luke Dončića v ZDA vse bolj ...

Kaj je vzrok podzavestnega škrtanja z zobmi?
| T.D.

Kaj je vzrok podzavestnega škrtanja z zobmi?

Tudi vi škrtate z zobmi?, Profimedia

Bruksizem je nehoteno stiskanje in/ali škrtanje z zobmi. Pojavlja se pri otrocih in odraslih, zato ločimo bruksizem v mlečnem, menjalnem in stalnem zobovju ter bruksizem pri protezah.

V povprečju naj bi škrtal z zobmi kar vsak sedmi otrok (pogosteje med četrtim in šestim letom) ter vsaka odrasla oseba v določenem življenjskem obdobju. Enako pogosto se pojavlja pri moških in ženskah. Človek se lahko razvade zaveda, večkrat pa se bruksizem pojavlja na podzavestni ravni.

Kaj je vzrok?

Mehanizem nastanka ni pojasnjen. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh v stresu in tistih, ki imajo tudi sicer motnje spanja; pri ljudeh, ki pogosteje uživajo kofein, zdravila, alkohol, cigarete, droge; kot sopojav pri nevroloških boleznih in poškodbah osrednjega živčevja; pri genetski nagnjenosti. Nekateri krivijo tudi neusklajen griz (previsoke plombe, neustrezne protetične nadomestke), a vendar so to tezo s študijami ovrgli.

Foto: GettyImages - Kdor ponoči škrta z zobmi, ga lahko na to zjutraj opozori ustno-obrazna bolečina.

Nočni ali spalni bruksizem

Glede na čas pojavljanja ločimo dnevni bruksizem (bruksistično dogajanje poteka v budnem stanju) ter nočni ali spalni bruksizem, ki ga uvrščamo k motnjam spanja, kamor spadajo tudi smrčanje, močenje postelje, hoja v spanju, govor v spanju … Ljudje, ki škrtajo z zobmi v spanju, se tega običajno ne zavedajo in jih na to opozorijo partnerji, ker ne morejo spati. Kdor škrta z zobmi, ga lahko na to zjutraj opozori ustno-obrazna bolečina. Bruksisti večinoma normalno spijo. Škrtanje se najpogosteje pojavlja v plitvejših fazah spanja, manj v fazi REM, najmanj pogosto pa v globokih fazah spanja. V povprečju je epizod stiskanja in/ali škrtanja pet na noč, posamezna epizoda pa traja od osem do devetdeset sekund.

Posledice bruksizma

Navada stiskanja in/ali škrtanja ima velik vpliv na kakovost življenja – posledice niso le estetske, ampak tudi funkcionalne. Zaradi dolgotrajnega stiskanja in/ali škrtanja se pojavijo ponavljajoči se (jutranji) glavoboli; boleče in občutljive (predvsem zjutraj) žvečilne mišice; bolečine in pokanje v čeljustnem sklepu; spremembe v čeljustnem sklepu in oteženo odpiranje ust; bolečine v ušesu; obraba, klinasti defekti, zlomi, poki zob in protetičnih nadomestkov; preobčutljivost in skelenje zob; znižanje griza.