Severina in Nikolina Pišek Svet24.si

Nikolina Pišek odkrila, zakaj sta se s Severino ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. maja

pahor vojska vojaki bobo Reporter.si

Bi lahko Pahor postal generalni sekretar Nata? Na ...

black hawk, helikopter Svet24.si

Ameriški helikopterji bodo po Sloveniji letali do...

20140310-00511851 Necenzurirano

S krajo identitete si je izplačeval dividende ...

bil neda2 Odkrito.si

Neda Ukraden Billu Gatesu: "Pridi, starajva se ...

kaja in gregor Njena.si

Sanjski Gregor in Kaja po šovu blestita na skupni...

Svetovni dan astme: Za asmatike pomeni okužba z novim koronavirusom večje tveganje
| STA / J.K.

Svetovni dan astme: Za asmatike pomeni okužba z novim koronavirusom večje tveganje

astma, Dreamstime

Astma sodi med najpogostejše kronične pljučne bolezni, za njo pa po svetu trpi več kot 300 milijonov oseb. Poleg tega so astmatiki v skupini tistih, za katere okužba z novim koronavirusom pomeni večje tveganje.

Astma je neozdravljiva bolezen, ki pa jo je mogoče uspešno zdraviti in nadzorovati, da bi bolnik lahko čim bolj normalno živel. Kljub temu po nekaterih ocenah več kot polovica ljudi z astmo nima dovolj dobrega nadzora nad boleznijo.

Globalna iniciativa za astmo (Gina), ki je pobudnica svetovnega dneva, je na svoji spletni strani zapisala, da letošnji dan astme poteka pod geslom "Odkrivanje zmot o astmi". Dodali so, da tema poziva k odpravljanju mitov in napačnih predstav o astmi. Med razjasnjenimi miti so tako tudi, da astma ni nalezljiva, lahko pa virusne okužbe dihal povzročajo napade astme. Pojavi se lahko v kateri koli starosti, astmatiki pa so lahko tudi vrhunski ali rekreativni športniki, če astmo dobro nadzorujejo.

Foto: profimedia

Med ključna simptoma astme štejemo sopenje zaradi motenosti dihalnih poti in suh ali moker kašelj. Večinoma težave sprožijo določeni alergeni ali iritatorji, lahko pa se pojavi tudi ob telesni dejavnosti. "Na astmo lahko opozarjajo tudi sopenje, hlastanje za zrakom, daljše izdihovanje, pretirano napihovanje prsnega koša in drugi znaki. Redko se napadi astme kažejo brez znakov," je ključne znanilce astme pojasnil Madjar.

Astma predstavlja pomembno breme zaradi slabše kakovosti življenja in ni samo javnozdravstveni problem za razvite države, ampak se pojavlja v vseh državah, ne glede na stopnjo razvoja. Za mnoge bolnike ima astma velik negativni vpliv na vsakdanje življenje, zato je v ospredje obravnave postavljena urejenost astme, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.