reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hripavost je prvi in najpogostejši znak raka na grlu

6. 5. 2021; 02.00
Avtor: T.D.
HRIPAVOST, ZAHRIPANOST

HRIPAVOST, ZAHRIPANOST foto: dreamstime

Pri večini bolnikov diagnozo raka grla odkrijejo šele v poznih stadijih bolezni, čeprav jih hripavost že v začetnem stadiju opozori, da z njihovimi glasilkami nekaj ni v redu.

Rak se lahko razvije v kateremkoli delu grla, običajno pa se začne na glasilkah. Če se širi, se pogosto pojavi tudi na bližnjih bezgavkah na vratu. Rakave celice se lahko razširijo tudi na zadnji del jezika, druge dele grla in vratu, pljuča ter druge dele telesa. Ko se to zgodi in tumor nastane na novem mestu, bo vseboval isto vrsto nenormalnih celic kot prvotni tumor v grlu.

Simptomi raka grla

Na raka navadno kažejo vztrajen kašelj, hripavost, vneto grlo, cmok v grlu ali vratu, težave ali bolečina pri požiranju, občutek dušenja, stalna bolečina v ušesu ali nenavaden občutek v predelu okoli ušesa, izguba teže ter stalen zadah.

Diagnoza

Rak grla se lahko pojavi kot vidna izboklina na zunanji strani vratu. V teh primerih bo zdravnik priporočil biopsijo za dokončno diagnozo. Če simptomi kažejo na grlo ali drug tumor na glavi in ​​vratu, bo zdravnik morda lažje postavil diagnozo z laringoskopijo. Laringoskop je majhna kamera, ki zdravniku omogoča, da pogleda v usta in po grlu. Optična nosna endoskopija vključuje tanek, prožen trak, ki ga zdravnik vstavi v nosnico. Zdravniki lahko tako vidijo celotno grlo in požiralnik. Ta postopek običajno poteka na kliniki, medtem ko je oseba v lokalni anesteziji. Zdravnik lahko predlaga CT vratu ali glave oziroma MRI za določitev obsega ali velikosti tumorja. To mu lahko pomaga ugotoviti, ali se je rak razširil na bezgavke na vratu. Če se zdi, da je lezija majhna in omejena na eno področje, lahko kirurg opravi ekscizijsko biopsijo, da bi tumor popolnoma odstranil in ga poslal na patološki pregled. Znanstveniki ali tehniki bodo za potrditev diagnoze raka izvedli patološko analizo vseh tumorjev ali tkiv, ki so videti nenormalno. Če laboratorijski testi potrdijo raka grla, lahko zdravniki zahtevajo dodatne teste, da ugotovijo, ali se je rak razširil na druge dele telesa. Zgodnja diagnoza lahko pripomore k uspehu zdravljenja.

Način zdravljenja je odvisen od stopnje raka

Običajno zdravljenje raka grla v zgodnji fazi vključuje operacijo ali obsevanje. V kasnejših fazah bo posameznik morda potreboval kombinacijo sevanja in kemoterapije ali operacijo, ki ji bo sledilo obsevanje. Radioterapija namreč ubija rakave celice in zmanjšuje tumorje. Kemoterapija uporablja kombinacijo zdravil za ubijanje rakavih celic in za izboljšanje učinkov radioterapije. Zdravniki lahko s kemoterapijo zmanjšajo velikost tumorja pred operacijo. To lahko izboljša kirurške in kozmetične rezultate. Kemoterapija se jemlje v obliki tablet ali v obliki infuzije. Operacija pa vključuje odstranitev rakavega tumorja in bližnjega tkiva. Operacije raka grla vključujejo endoskopsko resekcijo, delno ali totalno laringektomijo. Nekateri posamezniki bodo morda potrebovali začasno ali trajno traheostomijo (luknjo ali stomo na vratu, ki spodbuja celjenje po operaciji). Nekateri ljudje potrebujejo stalno stomo, ki jim omogoča dihanje. Takšni bolniki potrebujejo pripomoček, ki jim omogoča govor.

prejšnji članek
Umrl pevec in avtor legendarne pesmi I Promised Myself
Svet slavnih
Umrl pevec in avtor legendarne pesmi I Promised Myself
naslednji članek
Je sladilo stevia primerno za sladkorne bolnike?
Zdravje
Je sladilo stevia primerno za sladkorne bolnike?