mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj je mlada čebula tako zelo zdrava?

19. 6. 2022; 01.00
Avtor: Revija Liza Maja
mlada čebula
Nikar se je ne izogibajte zaradi neprijetnega vonja - mlado čebulo je dobro jesti v večjih količinah, ker obnavlja celotno telo, preganja spomladansko utrujenost in deluje kot naravna zaščita pred številnimi hudimi boleznimi

Zakladnica vitaminov

Vsebuje veliko vlaknin, vitaminov A in C, pa tudi K, omeniti velja še vitamine E in skupine B: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) in folno kislino (B9). Tudi minerale vsebuje, omenimo kalij, kalcij, natrij, železo, fosfor, magnezij pa tudi selen, mangan in fluor.

Protivnetno delovanje

Mlada čebula vsebuje tudi kvercetin, ki se ponaša z močnim antioksidativnim in protivnetnim delovanjem. Več hranil je v presni, surovi mladi čebuli kot v termično obdelani, a če jo boste le na kratko pokuhali, ne bo izgubila veliko hranil. Ne le v belih glavicah, uživajte tudi v zelenih listkih, saj je v teh še več hranil kot v belem delu. Za primer: v kilogramu glavic mlade čebule je 8,5 g vitamina C, v zelenih listih pa okoli 38 g.

mlada čebula foto: Profimedia

Za zdravje srca in žil

Proti srčnim boleznim, trombozi, zamašenim arterijam in strjevanju krvi je priporočljivo pojesti vsak dan celo glavico čebule, pečene v pečici na nižji temperaturi. Glavico specite, nato pa jo z nekaj kapljicami olivnega olja daljše obdobje jejte za kosilo in večerjo.

Težavno uriniranje

Zadrževanje tekočine zdravimo tako, da v posodi z litrom vode skuhamo narezano glavico čebule s pestjo narezanega peteršilja in steblom zelene. Sestavine kuhamo 10 do 15 minut. Večkrat na dan popijemo majhno skodelico te tekočine. Zdravljenje traja do prenehanja težav z uriniranjem.

Kura s čebulo za več vitalnosti

Ob splošni slabosti organizma lahko preizkusite kuro z mlado čebulo. Vsak dan, 40 dni zaporedoma, na prazen želodec pojejte večjo glavico čebule s črnim kruhom. To bi moralo pomagati pri kašlju, bolečinah, zaprtju, utrujenosti, bledici in drugih težavah.

Za mladosten videz

Čebula skrbi tudi za mladosten videz, saj pospešuje proizvodnjo kolagena ter spodbuja rast las: iz stebelc iztisnite čim več soka in ga vmasirajte v lasišče, pustite 15 do 20 minut ter sperite.

Za zdrave lase

Za krepitev las vzemite pol litra žganja in vanj dajte dve glavici drobno narezane čebule. Ta mora stati v žganju dva tedna, nato precedite. S tinkturo si masirajte kožo glave oziroma korenine las zvečer pred spanjem.

pomlad, mlada čebula, česen, vrtna opravila, vrt foto: dreamstime

Lajšanje artritisa

Ajurveda, indijska alternativna medicina, priporoča čebulo za lajša-je simptomov artritisa. Sok čebule pomešajte s sezamovim oljem in s tem zdravite bolne predele.

Vnetje sinusov

Skuhajte močan čaj iz čebule ali njenih lupin in inhalirajte njegovo soparo.

Napitek za lažji sen

Žličko čebulnega soka vmešajte v mleko in spijte pred spanjem. Če želite, da ima napitek prijetnejši okus, lahko mleku dodate med.

Za zdrave oči

Mlada čebula vsebuje karotenoide, denimo vitamin A, lu-tein in zeaksantin, ki so pomembni za zdravje oči.

prejšnji članek
Prepoznajte kožno obolenje poikiloderma Civatte
Zdravje
Prepoznajte kožno obolenje poikiloderma Civatte
naslednji članek
Špela Močnik delila utrinke s poroke
Svet slavnih
Špela Močnik delila utrinke s poroke