testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S peteršiljem do več energije in ožjega pasu še pred poletjem

19. 2. 2022; 01.00
Avtor: M.K.
ZR jun 19 zelenjavni vrt peteršilj 2

Sorte peteršilja z nakodranimi listki so manj aromatične in se v večini uporabljajo za dekoracijo. foto: Dreamstime

Peteršilj je zagotovo nepogrešljiva začimba; dodajamo ga v juhe vseh vrst, s pridom ga uporabljamo pri pripravi omak, solat in še bi lahko naštevali. V stari Grčiji so s peteršiljevim vencem ovenčali triumfatorje.

Peteršilj je predvsem zelo uporabna začimba v kulinariki; lahko brez slabe vesti priznamo, da izboljša okus številnih jedi, po lestvici prehranskih vrednosti pa spada v sam vrh, še posebno če uživamo surovega. A vsekakor ne smemo pozabiti nanj tudi v zdravilstvu. V času starih Rimljanov in Grkov so ga visoko cenili in spoštovali njegovo zdravilno moč. V antični Grčiji je veljal za sveto rastlino. Vrači so verjeli, da se smrtnega sovražnika lahko znebijo tako, da naberejo vejice peteršilja in ob tem mrmrajo osovraženo ime; tako naj bi sovražnikaubili ali ga vsaj odvrnili od zlonamernosti. Že perzijski učenjak Avecenna pa je zapisal, da je peteršilj odličen za spodbujanje izločanja seča, da ureja menstrualni ciklus, čisti ledvice, mehur in maternico. Stari Rimljani so peteršilj dajali gladiatorjem, saj so verjeli, da jim bo dal dodatno moč in poskrbel za boljše reflekse.

Peteršilj deluje čistilno, pomaga uravnavati pH kože in uničuje bakterije, ki povzročajo akne. foto: Dreamstime

Vir vitaminov in železa

Kadar govorimo o koristih peteršilja, imamo v mislih celotno rastlino. Uporabni so namreč vsi deli, tako koren in listi kot tudi plod. Koren peteršilja vsebuje do sedem odstotkov eteričnega olja, v njem najdemo še provitamin A ter vitamina B in C, mineralne soli, železo, kalcij, žveplo, jod, mangan in še bi lahko naštevali. Če pogledamo še v prehransko tabelo, ga lahko opišemo kot idealno zelenjavo. Na številnih ravneh deluje zdravstveno preventivno, prav tako spodbuja delovanje nekaterih notranjih organov. Znan je po naravnem diuretičnem delovanju, a naj ga ljudje, ki jih pestijo vnetja ledvic, uživajo zmerno, saj lahko povzroči zdravstvene zaplete. 

Odvajanje vode

Diuretični učinek se pokaže že po zaužitju 25 gramov svežega peteršilja. Tako ga tradicionalno uporabljajo za zdravljenje protina, zastajanja vode v telesu in pri oslabljenem delovanju ledvic. Ne smemo pozabiti omeniti, da varuje jetra. Zdravilci še posebej priporočajo svež peteršiljev sok, saj pomaga pri vnetjih sečnih poti in mehurja ter težavah z ledvičnimi kamni.

Antioksidativna zaščita

Peteršilj je izjemno bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, kot so kožni rak, rak dojk in prostate. Apigenin je znan tudi po močnem protivnetnem delovanju ter kot močan antioksidant. Redno uživanje peteršilja in drugih živil z antioksidanti torej zavira nastanek rakavih obolenj, bolezni srca, preprečuje možgansko kap in sivo mreno.

Proti koncu meseca na vrtu izkopljemo šopek peteršilja in ga presadimo v lonček ter postavimo na svetlo okensko polico. foto: Shutterstock

Težave s slabokrvnostjo

V zgolj 25 gramih peteršilja je več železa kot v 200 gramih svinjskega mesa. Visokemu deležu železa se pridružuje tudi velika količina folne kisline, ki je potrebna za tvorbo rdečih krvničk in vitamina C ter izboljšuje vsrkanje železa. 

Zoper slab zadah

Peteršilj ima še številne druge koristne učinke, med drugim se v ljudskem zdravilstvu čaj priporoča za zniževanje povišane telesne temperature. Obloge iz sveže sesekljanih lističev se polagajo na vnete (preobremenjene) mišice ali na predele pikov žuželk. Peteršiljev čaj se uporablja tudi kot obkladek pri vnetju oči ter pomaga odpraviti slab zadah. V veliko pomoč naj bi bil zdravljenim alkoholikom, saj naj bi pomagal pri obnovi jeter.

Ublažite menstrualne krče

Ker peteršiljev čaj odlično deluje kot diuretik, telesu pomaga izločati škodljive snovi. Zato je tudi nepogrešljiv pri blaženju menstrualnih krčev. Za pripravo potrebujete tri dekagrame peteršiljevih listov, ki jih prelijete s pol litra vrele vode. Nato pokrijte in pustite stati deset minut. Precedite in pijte do dve skodelici čaja na dan.

Hladen peteršiljev čaj za ohranjanje mladosti

Tak čaj lahko uporabite za blaženje podočnjakov in gubic. Sto gramov suhega peteršilja stresite v deciliter hladne vode in pustite, da mešanica stoji en dan, nato precedite. V tekočino namočite blazinice in jih za nekaj časa namestite okoli oči, pripravek lahko nanesete tudi okoli ust in nosu, na čelo in vrat.

Sirup za krepitev in varovanje pred okužbami

Peteršiljev sirup je odličen v boju zoper bakterijskim obolenjem, lahko ga uporabite za krepitev imunskega sistema pa tudi za krepitev zdravja sečil.

Priprava: deset gramov peteršiljeve korenike drobno zmeljite in dodajte enako količino ekološko pridelane limone z lupino; vse skupaj še enkrat dobro zmeljite, nato pa dodajte deset gramov medu in sto mililitrov oljčnega olja. Premešajte in prelijte v steklenico ter uživajte po eno žličko pred obrokom.

Peteršilj foto: Dreamstime

Pomagajte telesu pri razstrupljanju

Naslednji prevretek je nepogrešljiv pri raznih dietah, uporabite ga lahko za razstrupljanje in čiščenje telesa. Potrebujete 100 g peteršiljevih listov, mlete korenike in semen. Mešanico prelijte z 250 ml vroče vode in kuhajte pet minut. Nato odstavite in pustite stati dobro uro. Precedite. Uživajte do dve skodelici poparka na dan.

Povrnite si energijo in dobro voljo

Peteršilj je odličen za premagovanje melanholije in depresivnih stanj. Za pripravo sladkega sirupa potrebujete 250 ml peteršiljevega soka, ki ga dobite s prekuhavanjem listov v vodi, 700 ml medu, 100 ml malinovega in 100 ml jagodnega soka. Vse sestavine dobro zmešajte, da dobite sirup. Uživajte nekaj dni zapored po eno žličko ali raztopite v dveh decilitrih vode.

Peteršiljev napitek za hujšanje

Za pripravo potrebujete 100 g peteršilja, dve limoni in 500 ml vode. Peteršilj dobro operite in liste osušite s papirnato brisačo. Drobno sesekljajte. Iz limon iztisnite sok. Mešanico peteršilja in limone vsujte v vrč in prelijte z vodo ter pustite 15 minut. Po želji dodajte nekaj javorjevega sirupa. Napitek si privoščite vsak dan, najbolje že na tešče, pet dni zapored. Nato prenehajte za deset dni in po potrebi ponovite. Uživanje napitka ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere.

prejšnji članek
Neverjetno: Helena Blagne vstopa v ta šov
Resničnostni šovi
Neverjetno: Helena Blagne vstopa v ta šov
naslednji članek
Redko: Peter Prevc pokazal sina
Svet slavnih
Redko: Peter Prevc pokazal sina