Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ekcem najpogosteje povzročijo kemikalije v milih in detergentih

30. 4. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
EKCEM, TEŽAVE S KOŽO, NEGA KOŽE

Pri ekcemu je treba dnevno negovati občutljivo kožo z ustreznimi izdelki. foto: Dreamstime

Ekcem je precej pogosta kožna bolezen. Po nekaterih podatkih naj bi za njim bolehalo kar deset odstotkov populacije. Vsi verjetno poznamo koga, ki pravi, da ima občutljivo kožo ali neke vrste alergijo, ki je ne zna pojasniti in ki je po vsej verjetnosti prej ekcem.

Kljub precejšnji razširjenosti tega kožnega stanja pa še vedno obstaja precej razlag in mitov, ki o njem krožijo med laiki in ki seveda ne držijo.

EKCEM JE NADPOMENKA

Po navadi pravimo, da je ekcem kožno stanje, ki mu sodobno pravimo atopijski dermatitis. A to ne drži povsem. Ekcem je zelo širok pojem, predvsem pa ne pomeni ene kožne bolezni. Ekcem je krovni pojem za pordelo, razdraženo, suho in srbečo kožo, ki pa ima lahko različne izvore, zato poznamo približno ducat različnih oblik ekcema. Atopijski dermatitis je eden od njih, je kroničen in podedovan, običajno pa se pojavi že v zgodnjem otroštvu. Ekcem, za katerim boleha večina odraslih – kontaktni dermatitis –, pa je posledica stika s kemikalijami, ki jih najdemo v detergentih, milih, šamponih, pralnih praških, mehčalcih, ostalih čistilih ... Skupni imenovalec vseh oblik ekcema pa je poškodovana zaščitna plast kože, zaradi česar vlaga iz nje hlapi hitreje, koža se izsuši in postane bolj občutljiva na zunanje vplive, kar se kaže kot rdečica, vnetje, srbenje, luščenje ...

NALEZLJIVOST

Nevednost pri mnogih boleznih povzroči neutemeljen strah. Ker se ekcem pri odraslih zaradi stika s kemikalijami lahko pojavi praktično iznenada in nepojasnjeno, lahko mnogi sklepajo, da gre za prenosljivo bolezen. A ekcem ni nalezljiv. Ker pa so ljudje z ekcemom zaradi poškodovane zaščitne plasti kože bolj dovzetni za kožne okužbe, se lahko zgodi, da bolj zbolevajo za prenosljivimi kožnimi boleznimi, ki jih lahko prenesejo tudi na druge. V tem primeru gre za prenos prenosljive kožne bolezni, ki ima lahko podobne značilnosti kot ekcem, ne pa za prenos ekcema.

Da bi se izognili učinkom, ki jih ima stres na jakost ekcema, si privoščite dovolj spanja in rednega gibanja. foto: Dreamstime

VPLIV STRESA

Precej razširjeno je prepričanje, da se ekcem pojavi tudi zaradi stresa. Ker je natančen vzrok ekcema včasih težko ali sploh nemogoče izločiti, se takšno prepričanje zdi precej upravičeno. Toda stres sam po sebi ne more biti vzrok za nastanek ekcema, lahko pa ga pospeši in okrepi, pravijo dermatologi. Stres namreč sprošča hormon kortizol, ki zmanjšuje zmožnost kože, da zadržuje vodo. Zaradi tega je koža veliko bolj suha in nagnjena k vnetju. Da bi se torej izognili učinkom, ki jih ima stres na jakost ekcema, si privoščite dovolj spanja in rednega gibanja, da omilite stres.

ZDRAVLJENJE

Vsi bolniki z ekcemom, ki imajo za seboj že kar nekaj pregledov pri osebnem zdravniku in dermatologu ter so iztisnili že precejšnje število tub z zdravilnimi mazili, vam lahko soglasno povedo, da samo zdravila niso dovolj za zdravljenje ekcema. Zdravila so učinkovita zgolj takrat, ko gre za večje izbruhe ekcema. Ker gre večinoma za zdravila z močnimi steroidi, ki sčasoma lahko še bolj poškodujejo kožo, jih zdravniki svetujejo zares zgolj samo v skrajnih primerih, in to toliko časa, da odpravijo simptome. Za zdravljenje ekcema je drugače ključnega pomena življenjski slog. Prvo, kar boste slišali pri osebnem zdravniku in dermatologu, je predlog po spremembi življenjskega sloga. Uživanje zadostne količine svežega sadja in zelenjave, ki zagotavljata antioksidante, izogibanje stresu, predvsem pa izogibanje vsem kemijsko obogatenim in predelanim izdelkom (tudi hrani). Občutljivo kožo je treba dnevno negovati z ustreznimi izdelki.

GLUTEN IN PREHRANA

Ta mit je eden najbolj razširjenih, zlasti zadnje čase, ko je gluten sovražnik številka ena in krivec za vse bolezni, brezglutenske diete pa prava modna muha. A zdravniki in dermatologi opozarjajo, da ni nobene prave povezave med glutenom in ekcemom. Če nimate celiakije, zdravniki ne vidijo pravega razloga, da bi se izogibali glutenu. Zaradi tega se vaša koža ne bo izboljšala. Tudi če imate celiakijo in se morate glutenu izogibati iz zdravstvenih razlogov, ne pričakujte, da se bo posledično izboljšalo tudi vaše stanje glede ekcema. Raziskava, ki je eno leto spremljala bolnike s celiakijo in atopijskim dermatitisom, ki niso uživali glutena, ni pokazala nobenega izboljšanja atopijskega dermatitisa kljub izogibanju glutenu.

KOPANJE

Koža ljudi se na klor v bazenih različno odziva. Nekateri pacienti z ekcemom pravijo, da jih klor še bolj razdraži, spet drugim pomaga. Razumljivo pa je, da se pred vsakim kopanjem v bazenu bolniki upravičeno bojijo. A se kopanju ni treba izogibati. Če vas klor draži, se pred kopanjem namažite z debelo plastjo kreme, mleka ali losjona, da ustvarite zaščito, takoj po kopanju pa ga se sperite z navadno vodo in občutljivi predel spet namažite z ustrezno kremo. Ker se klor bazenom dovaja intervalno (ko izhlapi iz vode, ga spet dodajo), se kopajte takrat, ko ga je v bazenu najmanj. Po navadi zjutraj vodo klorirajo, zato ima bazen dopoldne najbolj močan vonj po kloru. Kot dobro novico naj vam zaupamo ta podatek: ameriško nacionalno združenje bolnikov z ekcemom po zbranih podatkih navaja, da se naša koža sčasoma navadi na klor, kar pomeni, da vas klor ne bo več dražil, če boste na bazen hodili pogosteje.

KOŽNA IN ČUSTVENA BOLEZEN

Že res, da gre za kožno bolezen, a zadnje norveške raziskave so pokazale, da ekcem (zlasti ekstremne oblike) prizadene tudi druge plati človekovega življenja. Ljudje z ekcemom so po tej raziskavi bolj nagnjeni k uživanju alkohola in drog ter kajenju. Prav tako se manj posvečajo telesni vadbi. Vse to verjetno zaradi negotovosti in nezadovoljstva s svojim telesom, ki ga povzroča ekstremna kožna reakcija. Ekcem je namreč tudi precej čustvena bolezen. Koža je najbolj izpostavljen del našega telesa. In tudi eden od najbolj očitnih kazalcev, da z nami nekaj ni v redu. Nekatere oblike ekcemov (denimo atopijski dermatitis, ki je genetskega izvora) so nekoliko težje obvladljive kot ostale, a večino oblik se da kar uspešno zajeziti. Če torej trpite za ekcemom, to ne pomeni, da boste vse življenje imeli grozno kožo. Pomembno je, da se ekcem odkrije dovolj zgodaj in vzpostavi ustrezen režim, ki zajezi simptome. Obstajajo ustrezna mazila, prav tako pomagajo temeljita nega kože, ustrezna dieta in izogibanje izdelkom, ki povzročajo reakcije.

prejšnji članek
Kako prepoznati arcturus: simptomi nove različice omikrona
Zdravje
Kako prepoznati arcturus: simptomi nove različice omikrona
naslednji članek
Prečistimo svoje telo s spomladansko redkvijo
Zdravje
Prečistimo svoje telo s spomladansko redkvijo