favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Češnje - zdravo sadje, ki pomaga pri hujšanju

2. 6. 2021; 01.00
Avtor: Mare Koren
profimedia-0518903844

češnje foto: profimedia

Veste, kaj vse se skriva v češnjah? Preverite, kako koristne so in za kaj vse jih je modro uživati.

Vir vitaminov in le malo kalorij

Češnje so izjemno bogate z rudninami, kot so kalij, železo, mangan, cink in silicij, prav tako v njih najdemo veliko vitaminov, med katerimi so predvsem A, B1, B2, B6 in vitamin C. Vsebujejo tudi folno kislino, kar je še posebno dobrodošlo pri nosečnicah. Rdeče obarvane češnje so bogate z antocianskimi barvili, ki naše telo varujejo pred škodljivimi vplivi in delovanjem ultravijoličnih žarkov. Nepogrešljive so tudi v času diet, saj so nizko kalorično živilo. V 100 gramih sadeža je le 67 kalorij.

Kar privoščite si jih ... foto: Profimedia

Pomoč bolnikom s protinom

Kot smo že omenili, so češnje bogate z rudninami in vitamini, prav tako z nekaterimi drugimi koristnimi snovmi, med katerimi izstopa predvsem vsebnost antocianskih barvil. Češnje veljajo za vsestransko koristno živilo, ki nas hitro nasiti, obenem blago odvaja pa tudi očisti. Dokazano znižujejo tudi raven sečne kisline in so nepogrešljive pri bolnikih s protinom. Pri protinu gre za kopičenje sečne kisline, stranskega proizvoda prebave, ki se v obliki kristalov nabira v sklepih. To povzroča hude bolečine in otekanje sklepov. Pogosto se protin pojavi v kolenu, na komolcu, na nožnem palcu … Bolnikom priporočajo, da pozobajo vsaj 250 gramov češenj na dan.

Pomoč pri srčnih bolnikih

Surove češnje so izjemno koristne pri ljudeh s srčnimi boleznimi. Visoka vsebnost kalija namreč uravnava ritem bitja srca. Nikar pa ne pozabimo, da je kalij pomemben tudi pri ohranjanju zdrave in sijoče kože. Češnje zaradi prečiščevalnih lastnosti še kako pomembno vplivajo na kožo; vračajo ji lesk, mladostni videz in zavirajo njeno staranje.

foto: Pexels

Čistijo in lajšajo zaprtje

Zaradi očiščevalnih lastnosti so češnje nepogrešljiv sadež tudi pri zdravljenju in čiščenju ledvic. Te naj bi pomagale pri lažjem izločanju strupov in tekočine iz telesa, nikar pa ne pozabimo, da delujejo blago odvajalno, kar prispeva k boljši prebavi in izločanju želodčnih sokov. Prav tako odpravljajo napihnjenost.  

prejšnji članek
Jennifer Lopez in Benn Affleck objeta ujeta skupaj
Svet slavnih
Jennifer Lopez in Benn Affleck objeta ujeta skupaj
naslednji članek
Za dvojčka Satler zbrali več kot 381 tisoč evrov
Svet slavnih
Za dvojčka Satler zbrali več kot 381 tisoč evrov