Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zaustavlja vročinske oblive in preprečuje osteoporozo

8. 6. 2021; 04.00
Avtor: Tea Dečman
menopavza ženska

Raziskovalci so ugotovili, da so ženske, ki so uživale veliko sadja in zelenjave, občutile veliko blažjo obliko menopavze kot tiste, ki so se prehranjevale z mastno hrano in prigrizki. foto: Profimedia

To je najučinkovitejša metoda za lajšanje neprijetnih simptomov, povezanih z menopavzo. Če se odločate za hormonsko nadomestno zdravljenje, si preberite vse informacije o njem.

Ker estrogen vpliva na vsak organ v ženskem telesu, ima njegovo nadomeščanje v času slabljenja funkcije jajčnikov veliko ugodnih učinkov. HNZ vsebuje kombinacijo dveh ženskih spolnih hormonov – estrogena in sintetičnega progesterona. Estrogen ugodno učinkuje na srce in možgane, pa tudi na ženske spolne organe in dojke. Ohranja vlažnost nožnice, elastičnost drugih tkiv in aktivnost možganov ter lajša občutke tesnobe in težave s spanjem. Poleg tega preprečuje srčno-žilna obolenja, osteoporozo, po nekaterih podatkih celo zmanjšuje tveganje za alzheimerjevo bolezen. Progesteron lahko na drugi strani povzroči luščenje maternične sluznice, zato se pri jemanju nekaterih oblik HNZ pojavijo mesečne krvavitve, na voljo pa so tudi oblike, pri katerih mesečnih krvavitev ni. Začetne oblike hormonskega nadomestnega zdravljenja so vsebovale le estrogen, pozneje pa so študije pokazale, da takšna terapija nekoliko poveča tveganje za razvoj karcinoma telesa maternice. Z dodajanjem progesterona tveganje ni več povečano – po nekaterih podatkih naj bi se celo zmanjšalo.

Kako pomaga HNZ?

Vročinski oblivi in nočno znojenje – pri več kot 90 odstotkih žensk se tovrstne težave zmanjšajo ali povsem izginejo ne glede na to, kakšno obliko zdravljenja prejemajo. Lahko omili težave s suho nožnico in bolečimi spolnimi odnosi. Utegne blažiti težave s kožo, lasmi in nohti, pa tudi z dlesnimi. Nekatere ženske opažajo proti koncu 40. let in v 50. letih močne menstrualne krvavitve. HNZ jih ublaži, vendar boste potrebovale dodatno zdravljenje. Spanje – rezultati nekaterih raziskav so nakazali, da ženske s pomanjkanjem estrogena manj spijo. Ker je spanje zelo pomembno za dobro počutje, lahko pričakujete, da boste ob jemanju HNZ bolje spali. Spolno poželenje – učinkovitost HNZ se med ženskami razlikuje. Domnevajo, da je za spolno poželenje pomemben predvsem testosteron, moški spolni hormon, ki v majhnih količinah nastaja tudi v jajčnikih. Nizki dnevni odmerki testosterona in testosteronski vsadek lahko povečajo spolno poželenje brez večjih stranskih učinkov. Določene študije navajajo tudi druge ugodne učinke, kot so preprečevanje srčno-žilnih obolenj, preprečevanje osteoporoze in na primer zmanjšano tveganje za pojav raka pljuč, debelega črevesa, jajčnikov ter materničnega vratu.

Kako dolgo moramo jemati zdravila?

Zdravljenje običajno traja od dveh do petih let. V tem obdobju se telo počasi privaja na pomanjkanje estrogena. Če hormone jemljete za preprečevanje osteoporoze ali srčno-žilnih bolezni, mora zdravljenje trajati najmanj pet let. Če ga kmalu prekinite, se lahko simptomi, kot so vročinski oblivi, povrnejo še v bolj izraženi obliki. Dokončnih priporočil glede trajanja zdravljenja še ni. Nekateri menijo, da HNZ ni treba končati, prevladuje pa mnenje, da je zdravljenje priporočljivo končati po desetih letih, saj se po tem času poveča tveganje za pojav raka na dojki. HNZ priporočajo predvsem za zdravljenje simptomov menopavze. Pri približno desetih do 15 odstotkih žensk se pojavi reakcija na progestogen, ki se kaže s simptomi, podobnimi predmenstrualnemu sindromu. Tovrstne težave v prvih štirih mesecih pri približno polovici žensk oslabijo. Poleg tega lahko jemljete manjše odmerke progestogena, če ga jemljete le na vsake tri mesece oziroma se odločite za ciklično zdravljenje. V vsakem primeru pa se lahko o načinih zdravljenja in najboljših oblikah HNZ posvetujete s svojim ginekologom, ki vam bo lahko podal še več informacij iz prve roke.

prejšnji članek
Slovenska rock skupina se je uvrstila v finale največjega glasbenega tekmovanja na svetu!
Svet slavnih
Slovenska rock skupina se je uvrstila v finale največjega glasbenega tekmovanja na svetu!
naslednji članek
V Sloveniji odslej na voljo zdravilo za napredovalega raka dojk
Zdravje
V Sloveniji odslej na voljo zdravilo za napredovalega raka dojk
#obraziavenija
obraziavenija