cepljenje, krško, množično-cepljenje Svet24.si

Vlada z ukrepi za pospešitev cepljenja: večje ...

sveče Svet24.si

Upanje je ugasnilo že pred dnevi, zdaj se je ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

edvard kadic Svet24.si

Promocija cepljenja: kaj smo dobili za 11.500 ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Mujo Wikipedia Odkrito.si

Mujo iz Beograda - najstarejši aligator na svetu

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Triki, ki bodo polže pregnali od vrtnin
| M.K.

Triki, ki bodo polže pregnali od vrtnin

rdeči polž, vrtni polž, Dreamstime

Vlažno obdobje, ki se ga nismo mogli rešiti, je bilo kot nalašč za vrtne škodljivce, med katerimi so tudi polži. Da bi preprečili škodo na zelenjavnem vrtu, je dobro vedeti, kako jih uničiti ali jim onemogočiti pot do vrtnin.

Vrtni polži, zlasti brez hišic, so prava nadloga, saj jim uspe v kratkem času, če nismo dosledni, uničiti dobršni del pridelka, v katerega smo vložili precej truda, časa in ljubezni. Da bi se uspešno rešili nepovabljenih gostov, se moramo reševanja lotiti celovito in brez kratkoročnih rešitev. Pri nas sta najbolj razširjeni dve vrsti, to sta rdeči lazar in portugalski lazar. Slednji se je pri nas razširil v zadnjih dvajsetih letih, domneva pa se, da je k nam prišel z lončnicami, ki so bile posajene v zemljo, polno njegovih jajčec. Če se zazremo nazaj, težav s polži ni bilo, saj so jih razmeroma hitro pokončale kokoši, goske in race, a je danes vse manj proste reje, še manj pa kmetij.

Foto: D.K. - Uši ne marajo žajblja, zato ga posadite na kritična mesta.

Kako se lotiti polžev

Strokovnjaki menijo, da je pri borbi s polži najbolje uporabiti več različnih možnosti. Pri tem svetujejo redno pobiranje, nastavljanje pasti in privabljanje ter zasajevanje njihovih naravnih sovražnikov in postavljanje mehanskih preprek. Polže je treba tudi deloma poznati. Najraje se zadržujejo v vlažnih, neobdelanih in zaraščenih zemljiščih. Odlično jim prijajo žive meje ter kupi na kompostniku. Iz svojih skrivališč prilezejo šele ponoči, kjer ostanejo do ranega jutra, zato jih zmeraj odbiramo v tem časovnem obdobju. Posebno radi imajo vrtnine, ki so močno pognojene z dušikom, zato največkrat napadejo kapusnice, solatnice, korenje, fižol, grah in špinačo. Nehote jih lahko na vrt privabimo tudi s pretirano uporabo zaščitnih sredstev, ki uničijo njihove naravne sovražnike.

Foto: Dreamstime - Kapucinka

Ne marajo kapucink, vrtne črnike ...

Polži so pri prehranjevanju nekoliko izbirčni, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako. V širokem loku se bodo izognili vrtni črniki, kalifornijskemu maku, kapucinkam, ognjiču, greniku, grobeljniku, prav tako čebuli, česnu, timijanu, žajblju, rožmarinu in pelinu. Zato je te rastline dobro imeti posajene ob boku kapusnicam ali na robovih vrta, od koder polži vdirajo. Z vonjem jih bodo odgnale še praprot, bezeg, rman in preslica, ki jih lahko nasujemo med zasaditve.