Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas mučijo vnete dlesni?

10. 6. 2021; 04.00
Avtor: T.D.
zobobol, proteza, v ustih

zobobol, proteza, v ustih foto: Dreamstime

Trenutek, ko oseba dobi zobno protezo, je precej travmatičen, zlasti za ženske. Proteze so lahko totalne in delne, ki so povezane s preostalimi zobmi pacienta.

Dve najpogostejši stanji, ki se kažeta s spremembami na ustni sluznici, sta vnetje ustnega neba in razjede zaradi pritiska protez na mehka tkiva.

Dovolite dlesni, da počiva

Nekateri zobozdravniki pacientom svetujejo, naj si ponoči proteze ne snamejo. To je neprimerno, saj moramo tkivu pod protezo dati čas, da se spočije. Ne nosite je ves čas. Vsaj za šest ur na dan zobno protezo odstranite. Tako sluznici ostane dovolj časa, da se razdraženost pomiri. Če imate boleče in ožuljene dlesni, je bolje, da proteze nekaj dni ne nosite, dokler se rane ne zacelijo. Če so proteze izjemno boleče, jih ne nosite, dokler ne obiščete zobozdravnika. S tem se izognete hujšim poškodbam. Pri osebah, ki si ponoči proteze ne snamejo, se pogosto razvije vnetje neba oziroma okužba z glivico Candida albicans, ki je sicer reden prebivalec ustne votline. Vnetju pravimo palatitis, zanj pa sta značilna vnetje in rdečica, včasih tudi bolečine.

Kaj pomaga?

Stanje zdravimo z uporabo antimikotikov (gel ali raztopina) dva tedna, najpomembneje pa je, da damo protezo ponoči v antiseptično raztopino. Če bolnik proteze ne razkuži, vnetje neba ne bo minilo. Pri nekaterih pacientih je treba terapijo ponavljati še dva tedna, se pa redko uporabljajo sistemski antimikotiki v tabletah. Glede na to, da glivica vstopi v tkiva, se lahko sčasoma pojavijo grozdi na sluznici neba. Takrat stanje zdravimo kirurško.

Boleče razjede

Drugo stanje, ki je pogosto, je razjeda zaradi pritiska na sluznici grebena pod protezo, in sicer pogosteje pod spodnjo protezo. Začetni vzrok za ta pojav je lahko slabo narejena proteza, po nekaj letih pa je tudi razgradnja kosti pod protezo, ko ta ne ustreza več. Na sluznici je opaziti bolečo razjedo, pacient pa ne more nositi proteze, jesti ...

Zdravljenje razjed

Stanje dva tedna zdravimo z lokalno uporabo kortikosteroidov ter z obveznim prilagajanjem proteze in podlaganjem. Če je proteza stara, je ne nosimo več in damo izdelati novo, ko se razjeda zaceli. Pomembno je, da med zdravljenjem protezo čim manj nosimo. Če se razjeda po teh postopkih ne zaceli, je obvezno vzeti vzorec tkiva in ga poslati na patohistološko analizo, saj je možno, da gre za kaj hujšega.

prejšnji članek
Kanye West ljubezen našel v manekenki Irini Shayk
Svet slavnih
Kanye West ljubezen našel v manekenki Irini Shayk
naslednji članek
Resnica o sadnih sokovih: vitaminsko bogati ali redilni?
Zdravje
Resnica o sadnih sokovih: vitaminsko bogati ali redilni?