olivia in anna Svet24.si

Spregovorila mama hčera, ki ju je utopil ...

kraljica-elizabeta-ii Svet24.si

FOTO: Biden prekršil kraljevi protokol; izdal je,...

duhovnik zupnik pf Reporter.si

Skrivnosti duhovniških premestitev: nezakonski ...

mesečinka, pelagia-noctiluca Svet24.si

V Istri na kopalce preži nevarna meduza

stanovanja-notranjost-2__5c825baa7a948 Necenzurirano

Pahorjevemu kandidatu dišijo Anderličeva ...

isaac1 Njena.si

Isaacu Palma uresničili sanje

Luka Sešek Njena.si

Ansambel Saša Avsenika presenetil z novim pevcem!

Vas mučijo vnete dlesni?
| T.D.

Vas mučijo vnete dlesni?

zobobol, proteza, v ustih, Dreamstime

Trenutek, ko oseba dobi zobno protezo, je precej travmatičen, zlasti za ženske. Proteze so lahko totalne in delne, ki so povezane s preostalimi zobmi pacienta.

Dve najpogostejši stanji, ki se kažeta s spremembami na ustni sluznici, sta vnetje ustnega neba in razjede zaradi pritiska protez na mehka tkiva.

Dovolite dlesni, da počiva

Nekateri zobozdravniki pacientom svetujejo, naj si ponoči proteze ne snamejo. To je neprimerno, saj moramo tkivu pod protezo dati čas, da se spočije. Ne nosite je ves čas. Vsaj za šest ur na dan zobno protezo odstranite. Tako sluznici ostane dovolj časa, da se razdraženost pomiri. Če imate boleče in ožuljene dlesni, je bolje, da proteze nekaj dni ne nosite, dokler se rane ne zacelijo. Če so proteze izjemno boleče, jih ne nosite, dokler ne obiščete zobozdravnika. S tem se izognete hujšim poškodbam. Pri osebah, ki si ponoči proteze ne snamejo, se pogosto razvije vnetje neba oziroma okužba z glivico Candida albicans, ki je sicer reden prebivalec ustne votline. Vnetju pravimo palatitis, zanj pa sta značilna vnetje in rdečica, včasih tudi bolečine.

Kaj pomaga?

Stanje zdravimo z uporabo antimikotikov (gel ali raztopina) dva tedna, najpomembneje pa je, da damo protezo ponoči v antiseptično raztopino. Če bolnik proteze ne razkuži, vnetje neba ne bo minilo. Pri nekaterih pacientih je treba terapijo ponavljati še dva tedna, se pa redko uporabljajo sistemski antimikotiki v tabletah. Glede na to, da glivica vstopi v tkiva, se lahko sčasoma pojavijo grozdi na sluznici neba. Takrat stanje zdravimo kirurško.

Boleče razjede

Drugo stanje, ki je pogosto, je razjeda zaradi pritiska na sluznici grebena pod protezo, in sicer pogosteje pod spodnjo protezo. Začetni vzrok za ta pojav je lahko slabo narejena proteza, po nekaj letih pa je tudi razgradnja kosti pod protezo, ko ta ne ustreza več. Na sluznici je opaziti bolečo razjedo, pacient pa ne more nositi proteze, jesti ...

Zdravljenje razjed

Stanje dva tedna zdravimo z lokalno uporabo kortikosteroidov ter z obveznim prilagajanjem proteze in podlaganjem. Če je proteza stara, je ne nosimo več in damo izdelati novo, ko se razjeda zaceli. Pomembno je, da med zdravljenjem protezo čim manj nosimo. Če se razjeda po teh postopkih ne zaceli, je obvezno vzeti vzorec tkiva in ga poslati na patohistološko analizo, saj je možno, da gre za kaj hujšega.