Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koencim Q10 – čudežna snov, ki skrbi za večno mladost …

11. 6. 2021; 12.30
Avtor: Oglasno sporočilo
beautiful-face
Prožna, čvrsta in mladostna koža je eden izmed glavnih “stranskih” učinkov, ki jih ženske iščejo v izdelkih za nego kože. In tista ključna sestavina za ohranjanje mladostne kože, na katero prisegajo vse navdušenke antiage kozmetike, je koencim Q10. Ta vsestranska spojina je daleč največkrat uporabljana pomočnica v boju proti staranju in hkrati že dolga leta glavna zvezda japonske lepote. V zadnjih letih pa postaja nepogrešljiv člen pri negi kože tudi drugod po svetu ...

Kaj točno sploh je Q10 in zakaj ga ženske tako opevajo?

Koencim Q10 je naravno proizveden encim v telesu in eden izmed najbolj pomembnih antioksidantov. Najdemo ga v vseh telesnih celicah, saj je ključen za opravljanje osnovnih funkcij kože in skrbi za njeno intenzivno regeneracijo. V mladosti naše telo namreč proizvede toliko Q10, kolikor ga potrebujemo za energijo. S staranjem in ostalimi stresnimi dejavniki pa se proces nastanka in zalog Q10 zmanjša – pravzaprav začne upadati že takoj po 20. letu starosti. 

Ravno zato je vedno več govora o koencimu Q10 kot uspešnem “vojaku” v boju proti staranju, saj njegove antioksidativne lastnosti telo zaščitijo pred žarki UV in infrardečim sevanjem ter onesnaževanjem z ozonom. Zaradi teh zloglasnih škodljivcev je koža bolj nagnjena k povečanemu stresu in poškodbam ter bolj dovzetna za drobne gubice in gube. Zato ni nič čudnega, da lahko vključevanje izdelkov s Q10 v vsakodnevno rutino za nego kože, pripomore k ohranjanju mladostnega videza.

Čeprav so izdelki s Q10 v Evropi prisotni že dolgo, je sestavina svoj razcvet doživela šele v zadnjih letih, saj potrošniki pri negi kože postajamo pametnejši in zahtevnejši. Številni izdelki za nego kože namreč po navadi najprej pridobijo priljubljenost na Japonskem, kjer je lepa polt eden najvišjih idealov, potem pa postanejo zaželeni še drugje po svetu.

Kako koencim Q10 ohranja napeto, sijočo in zdravo kožo?

Redno uživanje Q10 pomaga celicam, da tvorijo energijo za kožne celice, zaradi česar le-te delujejo bolje in postanejo “mlajše”. S staranjem se pretok energije v kožnih celicah preusmeri drugam, kar sproži razgradnjo strukture kože in se na zunaj pokaže v obliki gub in povešene kože.

Q10 prav tako izboljšuje delovanje mitohondrijev, ki so kot nekakšne “elektrarne” naših celic. Na ta način so celice dlje časa oskrbljene z energijo mitohondrijev in ne pride do neustrezne porabe energije, ki bi na koncu povzročila razgradnjo strukture kože in posledično tudi hitrejše staranje le-te. 

Zaradi teh lastnosti ima Q10 mnogo pozitivnih učinkov na našo kožo ...

  • Koži daje energijo, ki jo potrebuje za naravno popravilo in regeneracijo. Celicam v koži zagotovi kritično energijo, ki je potrebna za njeno obnovo, kar pomeni, da lahko bolje opravlja svoje osnovne naloge.
  • Poskrbi za sijočo in zdravo kožo. Koža, ki naj bi bila videti mladostno in energično, na splošno vsebuje visoko raven Q10. 
  • Blaži škodo, ki jo koži povzročajo sončni žarki. Q10 je močan antioksidant, ki pomaga zaščititi kožo pred škodljivimi učinki izpostavljenosti soncu. 
  • Podpira proizvodnjo kolagena in elastina. Kolagen predstavlja skoraj 80 % naše kože in skoraj tretjino vseh beljakovin v našem telesu. Koencim Q10 pomaga pri proizvodnji kolagena, ki vpliva na: regeneracijo celic, zaščito občutljivih organov, krepitev kosti, kit in sklepov ter ohranjanje elastičnost kože.
  • Pomaga zmanjšati pojav gubic in tankih linij. Koencim Q10 je zelo učinkovita sestavina pomlajevalnih krem, saj koži zagotavlja proizvodnjo kolagena, ki pomaga v boju proti prvim znakom staranja kože.
  • Pomaga pri spodbujanju enakomernega tena kože. Koencim Q10 lahko pomaga preprečiti hiperpigmentacijo in temne lise, ki jih povzroča čezmerna proizvodnja melanina. To stori tako, da pomaga ustaviti njegovo proizvodnjo. 

Živila, bogata s koencimom Q10 ...

Čeprav lahko Q10 najdemo tudi v nekaterih živilih: meso organov (srce, jetra in ledvice), ostalo meso (svinjina, govedina in piščanec), ribe (postrv, sled, skuša in sardela), zelenjava (špinača, cvetača in brokoli), sadje (pomaranče in jagode), stročnice (soja, leča in arašidi), oreščki in semena ter olja … so vrednosti Q10 v njih izredno majhne. Pravzaprav bi za zadostno količino morali zaužiti približno 150 avokadov, 7 kg govejega mesa ali na stotine zaužitih ostrig dnevno. Zato se marsikatera predstavnica nežnejšega spola v želji po zdravju, boljšem počutju in mladostni koži raje odloči za prehranska dopolnila, ki omogočajo precej bolj priročno rešitev. 

Ko govorimo o prehranskih dopolnilih, pa lahko v Sloveniji izbiramo med številnimi proizvajalci. Eden izmed preverjenih ponudnikov, ki zadnjih 8 let dokazuje in opravičuje kakovost svojih ekoloških izdelkov, je Malinca – spletna trgovina z zdravo prehrano, kjer so nedolgo nazaj širši javnosti predstavili tudi svoj Koencim Q10.

Zakaj ravno Malincin Koencim Q10?

V Malinci so s pomočjo strokovnjakov razvili vegansko prehransko dopolnilo Q10 narejeno s posebnim postopkom fermentacije, ki poteče s pomočjo bakterij. S takim postopkom je sintetiziran na podoben način, kot bi potekala sinteza v telesu. Temu pa so dodali izvleček črnega popra – BioPerine®, ki poskrbi, da iz prehranskega dodatka izvlečemo kar največ. Črni poper je že od nekdaj kralj začimb, ki ga tako v prehrani kot tudi v npr. ajurvedi dodajajo, da bi potencirali okuse in učinke hrane in snovi v hrani. BioPerine® je tako edini patentirani 95 % ekstrakt črnega popra, ki povečuje absorpcijo in tako bistveno poviša biorazpoložljivost hranljivih snovi v izdelku.

Malincin Koencim Q10 je primeren za praktično vsakogar, ki želi v svoj vsakdan vnesti koencim Q10. Za piko na i pa dopolnilo ne vsebuje dodanega sladkorja, je primerno za vse po 20. letu starosti in je 100 % veganski izdelek. Je torej naravna rešitev z izvlečkom črnega popra, ki Malincinemu Koencimu Q10 daje dodano vrednost. Razveselil bo vse, ki si ob jemanju prehranskih dopolnil želite vidnih rezultatov.

Če ga želite preizkusiti tudi vi, ga lahko najdete v njihovi spletni trgovini.

prejšnji članek
Trendi ličenja oči za poletje 2021
Svet slavnih
Trendi ličenja oči za poletje 2021
naslednji članek
Je Nina Osenar potrdila nosečnost?
Svet slavnih
Je Nina Osenar potrdila nosečnost?