Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S pravo hrano nad boleče krče v nogah

11. 6. 2023; 01.00
Avtor: T.D.
pitje med vadbo

pitje med vadbo.jpg foto: Dreamstime

V toplejših mesecih smo telesno aktivnejši, zato naše mišice potrebujejo več elektrolitov, mineralov, ki delujejo v parih in uravnavajo kislost oziroma alkaličnost telesnih tekočin.

Če jih ne dobimo dovolj iz hrane, nas mučijo krči, predvsem ponoči oziroma v mirovanju, denimo med vožnjo z avtomobilom. Krče bo odpravila prehrana, s katero se bomo znebili tudi nekaj kilogramov, kajti lažje ko mišice opravljajo svoje delo, več kalorij porabimo.

Zdravilni jedilnik

Hrana naj bo bogata s kalcijem, kalijem in magnezijem. Našteti minerali v pravih razmerjih pomagajo mišicam pri krčenju in sproščanju, zato blažijo krče, ki nastopijo zaradi neravnovesja elektrolitov. Zlasti pomemben je magnezij, saj se mišica brez njega po krčenju ne more sprostiti. Če jemljete beta blokatorje za znižanje krvnega tlaka, vprašajte zdravnika, ali zdravila izčrpavajo zaloge kalija. Raven kalija in magnezija znižujejo tudi diuretiki.

Minerali v hrani

Zaloge kalcija boste dopolnili s tremi do štirimi porcijami nemastnih izdelkov ali drugih živil, ki vsebujejo veliko tega minerala, na primer zelenega ohrovta in druge listnate zelenjave, konzerviranega lososa s kostmi in pomarančnega soka z dodanim kalcijem. Kalij si boste priskrbeli z vsakodnevnimi porcijami avokada, krompirja, belega fižola, jogurta, paradižnika ali paradižnikovega soka, melone in banan. Magnezij si lahko zagotovite s stročnicami, morsko hrano, oreščki, polnozrnatimi živili, zeleno listnato zelenjavo in čokolado. Kozarec ali dva z magnezijem obogatene mineralne vode je prav tako odlično poživilo že zavoljo redne, lahke prebave.

Voda in druge tekočine

Če se aktivno ukvarjate s športom, lahko med naporno vadbo občutite krče zaradi dehidracije. Četudi se ne naprezate kot atleti, morate piti, posebno v vročih mesecih, saj celice potrebujejo tekočino, sicer se mišica ne more krčiti in sproščati. Brez tekočine elektroliti ne prodrejo v celice, kjer so porabljeni z energijo, temveč se izločijo s potenjem. Če se krči pojavijo med gibanjem ali takoj zatem, se posvetujte z zdravnikom, saj so morda znak ateroskleroze ali otrditve žil, zaradi katere mišice prejmejo manj kisika.

Tonik

Zdravniki proti krčem v nogah včasih predpišejo kinin, alkaloid, ki ga pridobivajo iz drevesa kininovec. V majhnih količinah ga najdemo tudi v toniku in mu daje značilen grenak okus. Predpisovanje kinina je vprašljivo, saj v večjih količinah povzroča vrtoglavico in nevarne težave s krvjo. Pitje tonika pa je povsem varno. Privoščite si ga kozarec do dva pred spanjem. Zobe si umijte po pitju tonika, saj kot številne druge gazirane pijače vsebuje citronsko kislino in sladkorje, ki uničujejo sklenino.

Kofein je prepovedan

Kofein je diuretik, ki iz telesa odvaja tekočino, nujno za delovanje mišic. Poleg tega zoži žile, telo pa slabše vsrka magnezij. Poviša tudi raven dopamina, kemične snovi v možganih, ki naj bi povzročala sindrom nemirnih nog. Če čutite, da morate noge kar naprej premikati, se kofeinu izogibajte.

prejšnji članek
Tako preprosto si pripravite osvežilen ledeni čaj
Zdravje
Tako preprosto si pripravite osvežilen ledeni čaj
naslednji članek
Princ Harry tabloide krivi za težko življenje v mladosti
Svet slavnih
Princ Harry tabloide krivi za težko življenje v mladosti