tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

dunaj, AKH, bolnišnica Svet24.si

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Njivska preslica zdravi, krepi, pomlajuje ter pomaga pri hujšanju
| M.K.

Njivska preslica zdravi, krepi, pomlajuje ter pomaga pri hujšanju

njivska preslica 1.jpg, Dreamstime

Tokrat smo se spomnili na še eno izjemno zelišče, ki je pravzaprav živi fosil. Govorimo o njivski preslici, ki se že od nekdaj uporablja kot zelišče za zdravje, lepoto in prečiščevanje telesa.

Njivska preslica, ki jo danes najdemo predvsem na poljih, travnikih, ob cestah in gozdnih jasah, je živi fosil in hkrati izjemno zelišče, ki mu brez pomisleka lahko rečemo tudi eliksir lepote. Ugodno deluje tudi na skoraj na vse bolezni. Uporabljamo jo lahko za uživanje, za kopeli, obkladke, v lepotne namene in za krepitev zdravja. V ljudskem zdravilstvu je od nekdaj veljala za učinkovito rastlino, ki zaustavlja krvavitve in je uspešna pri zdravljenju bolezni ledvic in mehurja.

Foto: Dreamstime - Uporabite njivsko preslico pri celjenju starih poškodb in gnojnih ranah.

Diuretik in krepčilo

Pri nabiranju njivske preslice naj previdnost ne bo odveč. Njena sorodnica močvirska preslica je namreč zdravju škodljiva, saj vsebuje alkaloid palustrin, ki je strupen tako za ljudi kot živali. Njivska preslica ne raste v močvirjih, zato je tam ne iščite, našli jo boste na travnikih in gozdnih jasah. Od nekdaj je znano, da je naravni diuretik, kar pomeni, da žene na vodo, hkrati pa je adstringent (zmanjšuje vnetje) in krepčilo. Uporabljajo jo pri zdravljenju inkontinence ali pri otrocih, ki imajo težave z mokrenjem postelje. Pomaga tudi pri zdravljenju benigne hiperplazije prostate. Kot krepčilo se uporablja za krepitev vezivnega tkiva in pomoč pri prekrvitvi, težavah z želodcem in črevesjem. Prav tako jo uporabljajo pri ozeblinah ter lajšanju revmatskih bolečin. Najdemo jo tudi v raznih kozmetičnih pripravkih, izdelkih proti celulitisu in kot pomoč pri shujševanih dietah.

Foto: dreamstime - Njivska preslica je idealna za zaščito rastlin in krepitev obrambnega sistema ter prepreko bolezenskih stanj.

Nabiramo junija in julija

Zelene poganjke njivske preslice se lotimo nabirati junija ali julija, takrat je namreč zel na vrhuncu rasti. Rastlina sicer nima posebnega vonja, a je presna rahlo slanega okusa. Vsebuje precejšnjo količino mineralnih snovi, kot so silicijev dioksid in vodotopni silikat, aluminijeve in kalijeve soli, ter flavonoide in saponine. Pitje poparka iz preslice tako spodbudi izločanje seča in ugodno vpliva na sečne poti.