GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poskrbite za zdrav in pravilen gibalni razvoj vašega otroka

29. 6. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
pedosana

Ste vedeli, da so otroci športno aktivnih mater dvakrat bolj aktivni od tistih otrok, ki imajo športno neaktivne matere? foto: Promocijski material

Potreba po gibanju in igri je temeljna otrokova potreba od rojstva naprej. Ob gibanju se otrok sprosti, sooča z izzivi, preizkuša in nauči vedno bolj obvladati svoje telo. Časi se spreminjajo in proste igre v naravi je čedalje manj. Kljub temu pa starši ne smete pozabiti na gibalni razvoj svojih otrok. Poleg časa, ljubezni in pozornosti je to največ, kar jim lahko podarite.

Če bo otrok obvladal svoje telo, če bo s podobo svojega telesa zadovoljen, bo to pozitivno vplivalo na njegovo samostojnost, samozavest in tudi na njegovo samopodobo. Otrok, ki bo precej gibalno dejaven, se bo preko tega tudi naučil, da so za doseganje uspeha potrebni odločnost, disciplina in odrekanje. Telesna oziroma gibalna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj kognitivnih sposobnosti. Kot so pokazale raziskave, si otroci, ki so gibalno zelo dejavni, prej in lažje zapomnijo novo snov, lažje sledijo pouku v šoli in imajo boljšo sposobnost koncentracije.

Kaj je ključno za zdrav in pravilen gibalni razvoj otroka?

1. Pravilno rokovanje z dojenčkom


Neustrezno rokovanje z dojenčkom v prvih mesecih življenja, premalo odlaganja na trdo in nedrsečo podlago, posedanje na ritko, vodenje za roke ter učenje hoje ipd. - to vse so lahko vzroki za vedno več nepravilnosti v gibalnem razvoju dojenčka in posledično slab motoričen razvoj otroka.

Prvi meseci z novorojenčkom naj bodo čim bolj sproščeni in polni kvalitetnih spodbud za dober gibalni razvoj. V Pedosani, centru gibalnega razvoja, že od leta 2012 skrbijo za pravilen razvoj dojenčkov in otrok. "Naš cilj je, da vsakemu otroku omogočimo, da izkoristi svoj polni potencial. Zato smo vam na voljo za individualne ali skupinske obravnave. Za vse, ki ne morejo osebno do nas, pa smo razvili tudi online program," pravi Janja Kramar, ki je Pedosano ustanovila skupaj z Vesno Cerar.

Katarina Venturini, najuspešnejša slovenska plesalka latinskoameriških in standardnih plesov, žirantka v šovu Zvezde plešejo, lastnica plesne šole Plesna zvezda in mamica sinu Marku o svoji izkušnji s Pedosano, centrom za gibalni razvoj otrok pravi: "Pedosano sem obiskovala od rojstva sina pa do zaključka porodniške. Že pred prvim obiskom sem o Pedosani slišala veliko lepih stvari. To me je prepričalo, da sem se odločila, da je to pravi prostor zame in mojega (takrat nekajmesečnega) sina Marka. Dekleta iz Pedosane so naju že sprejele zelo prijazno, zelo prijetno in zelo pozorno. Na prvi vaji pa se mi je odprl nov svet. Dale so mi tisoč in eno možnost ukvarjanja s sinom - od tega, kako ga lahko primem, do tega, kako se lahko z njim igram, in kako mu lahko z nekaterimi gibi pomagam okrepiti določene sposobnosti za motorični razvoj kasneje v življenju. Izvedela sem ogromno novih stvari in Pedosani bom večno hvaležna. Hvala."

Svojemu otroku bodite dober zgled foto: Promocijski material



2. Svojemu otroku bodite dober zgled
Pravijo, da so otroci ogledalo staršev. Ste vedeli, da so otroci športno aktivnih mater dvakrat bolj aktivni od tistih otrok, ki imajo športno neaktivne matere? Vpliv očetov pa je na otroke še večji. Otroci aktivnih očetov so 3,5-krat bolj aktivni od otrok, ki imajo športno neaktivne očete. Otroci, ki imajo oba starša aktivna, so daleč najbolj aktivni (tudi do 6-krat bolj od otrok s športno neaktivnimi starši). Zato poskrbite, da se dovolj gibate sami. Tudi če niste najbolj športnega duha - strokovnjaki za ohranjanje kondicije in zdravja priporočajo 10.000 korakov na dan.

3. Začnite zgodaj (in skupaj)
Za predšolskega otroka je pomembna dejavnost skupaj s starši. Ker se tega v Pedosani še kako dobro zavedamo, smo razvili tudi program PedoHODI, na katerem telovadijo malčki vse do 4.leta starosti. Otrok se ob starših počuti varnega, z veseljem sodeluje, uspešno izvaja tudi naloge, ki jih brez pomoči ne bi mogel. Postopoma postaja bolj spreten, močan, hiter, vzdržljiv, vedno več gibalnih nalog opravi samostojno (starši pa mu po potrebi lahko pomagate).

4. Čas za vas in vašega otroka naj bo prioriteta
Zavedamo se, da je težko uskladiti hiter tempo življenja in se posvetiti kvalitetnemu preživljanju časa z vašimi otroci. Še posebej, če ste starši postali prvič in se pri rokovanju z dojenčkom še lovite. Strokovni sodelavci centra za gibalni razvoj otrok Pedosana so na primer razvili online program Pedosanček. Program je zasnovan pod mentorstvom nevrofizioterapevtke Nede Rotar in razdeljen glede na starost in stopnjo razvoja dojenčka. V vsaki kategoriji so zajeli položaje, prijeme in usmeritve, ki so primerni za posamezno razvojno stopnjo dojenčka. Online program uporablja že več kot 4135 zadovoljnih staršev. Če si želite usmeritev in vaj za optimalen gibalni razvoj vašega dojenčka, je zdaj pravi čas, saj Pedosana s kodo POLETJE25 nudi 25-odstotni poletni popust na vse online programe.

Pedosano sestavljajo (iz leve proti desni): Eva Jurančič, Janja Kramar, Sanja Likar in Vesna Cerar foto: Promocijski material

5. Otrok naj se čim več časa igra in raziskuje svoje zmožnosti


Vsi vemo, da so bili časi nekoč drugačni. Mogoče ste vi imeli možnost izkoriščanja potenciala s plezanjem po drevesih in tekanjem po travnikih, kar marsikateremu otroku danes ni omogočeno. To obdobje je kratko, a zelo pomembno za celo življenje! Če le imate možnost, zato otroka spodbujajte, da se preizkuša - s plezanjem, lovljenjem ravnotežja, tekom za žogo … V družinah, kjer so vsi člani športno dejavni, so pri otrocih bolj opazne sposobnosti kot so vztrajnost, discipliniranost, natančnost, zaupanje v samega sebe, strpnost, potrpežljivost, zdrava tekmovalnost ter spoznanje, da se je potrebno potruditi, če hočemo doseči cilj.

prejšnji članek
Meryl Streep za 72. let prejela nenavadno darilo
Svet slavnih
Meryl Streep za 72. let prejela nenavadno darilo
naslednji članek
Znani obrazi čestitali najbolj sladki zvezdi v Ljubljani
Svet slavnih
Znani obrazi čestitali najbolj sladki zvezdi v Ljubljani
#nasazenazenska
nasazenazenska