testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj je pomembno pri pripravi počitniške lekarne?

6. 7. 2021; 04.00
Avtor: M.K.
potovalna1

potovalna lekarna foto: Dreamstime

Le kdo se ne veseli dopusta in poletnega čofotanja v osvežujočem morju, jezeru ali reki? Gre za čas sproščenih in prijetnih trenutkov. Takrat več časa preživimo z bližnjimi in pogosto pozabimo na vsakdanje skrbi ter si nabiramo novih moči. Da bo dopust brezskrben, ne pozabite na pot vzeti tudi priročne počitniške lekarne.

Kadar načrtujemo počitniško lekarno, ne pretiravamo, obenem pa upoštevamo kraj svojega potovanja. Na podlagi tega določimo, kaj vse bomo potrebovali. Zato si pred pakiranjem postavimo vsaj tri osnovna vprašanja, in sicer: kam potujemo (v gore, na morje, v eksotične kraje), kdo potuje (sami, z otroki, kroničnimi bolniki) in kako potujemo (letalo, avto, ladja, kolo). Tako si bomo lažje odgovorili, kaj vzeti s seboj ter kje in kako bomo vse potrebno shranili. A pri izbiri zdravil ne pretiravajte, saj ima kraj, kamor se odpravljate, zagotovo zdravnika in lekarno. Poskrbite le, da boste imeli pri roki zdravila, ki vam hitro olajšajo neprijeten trenutek, ki bi utegnil pokvariti počitniško doživetje.

Preverimo, kaj imamo

Še preden se odpravite v lekarno, preverite zaloge, ki jih imate morda še od prejšnjega potovanja ali izleta. Preverite rok uporabe zdravil, mazil in drugih preparatov, ki jih boste vzeli na pot, in pazite, da ne bodo prekoračeni. Preverite njihovo sestavo in vonj, saj je mogoče, da jih je uničila sončna svetloba, vlaga ali temperatura. Za nekatera zdravila veljajo posebni pogoji. Običajno gre za zdravila, ki jih predpiše zdravnik. Če imate še shranjene preparate, izdelane v lekarni, preverite datum, saj imajo običajno kratek rok uporabe. Pomislite tudi na blažitev potovalne slabosti, ki je precej pogost in neprijeten spremljevalec počitnic, zlasti če potujete z letalom, ladjo ali avtomobilom. Med naravnimi zdravili so uspešni predvsem ingverjevi bomboni in zdravila z njegovimi izvlečki.

potovalna lekarna foto: Dreamstime

Prebava lahko hitro vse pokvari


Hrana je pogosto tista, ki na potovanjih oziroma izletih povzroči nemalo težav. Lokalnim specialitetam se ne moremo upreti, a vročina, ki ji je bila hrana predolgo izpostavljena, lahko povzroči prebavne težave. Zato v potovalni lekarni ne pozabite na odvajala, sredstva za lajšanje želodčnih težav, zgage, driske in na medicinsko oglje v primeru zastrupitve s hrano. Razmislite tudi o rehidracijskih praških, ki bodo koristili pri driski in bruhanju. V deželah in mestih, kjer voda ni primerna za pitje, si težave prihranite s tabletami za prečiščenje vode. Nikar ne pozabimo na probiotike, brez katerih ne gre. Uživamo jih tudi ob jemanju resnejših zdravil, kot so antibiotiki, ob enteralni prehrani, potovalni driski in akutni driski pri otrocih.

Piki žuželk

Ne pozabite na ustrezen repelent, saj so žuželke v poletnem času skoraj povsod, kjer je vsaj malo vode in hrane. Svetujemo vam, da razmislite o sredstvu za blaženje srbečice po piku, pa tudi da izberete repelent, ki učinkuje proti tigrastim komarjem, ki so razširjeni skoraj povsod. Običajno učinkuje tudi proti obadom. Razmislite tudi o mreži proti komarjem.

Zaščita na soncu

Ne glede na to, ali se odpravljate na morje, v hribe ali zgolj na izlet po dolini, zaščita pred soncem ne sme biti samoumevna. Nikar ne pozabite krem z visokim zaščitnim faktorjem in na redne nanose. Če je le mogoče, izberite takšno, ki je vodoodporna. Ker se pogosto zgodi, da pozabimo na redne nanose, vzemite kremo za po sončenju, ki bo ublažila opekline in koži povrnila potrebno vlago. Svetujemo vam tudi gel aloe vere, ki bo s težavo hitro opravil.

foto: Profimedia

Prva pomoč

Kot veste, nesreča nikoli ne počiva, zato je pametno imeti dobro organizirano in preverjeno prvo pomoč. V njej ne smejo manjkati obliži, povoji, gaze, elastični povoj, škarjice, razkužilo, varnostne zaponke, ruta … Osnovni komplet prve pomoči naj bo oprema predvsem, če se odpravljate na pot z avtomobilom ali kolesom oziroma motorjem. Če se odpravljate na plažo, je priročna tudi pinceta, saj se lahko nehote srečate z morskimi ježki.

Žulji in otiščanci

Če se odpravljate v hribe, nikar ne pozabite, da se noga drugače obnaša ob vzponu in spustu, pri čemer običajno oteče in povzroči žulje. Ti so lahko na dolgem pohodu še kako boleči in nelagodni. S seboj zato vzemite obliže, ki preprečujejo žulje in otiščance, ter obliže, ki pozdravijo obolelo mesto in ga zavarujejo pred nadaljnjimi poškodbami. V pomoč bo tudi gel za hlajenje utrujenih nog. Za vsak primer pomislite še na škarjice za striženje nohtov, saj lahko predolgi nohti pri hoji oziroma sestopanju povzročijo kopico bolečih težav.

foto: Profimedia

Preprečite alergije

V kolikor ste alergik oziroma sklepate, da lahko na potovanju pridete v stik s čim, kar bi izzvalo alergijsko reakcijo (pik žuželke, hrana, rastline, plevel …), ne pozabite imeti pri roki antihistaminika. Ti so običajno na voljo v obliki tablet, za blaženje kožnih alergijskih reakcij pa obstajajo mazila, ki zmanjšajo alergijo in preprečijo srbenje.

Onemogočite pot bolečinam

Nikoli ne veste, kaj vas čaka na poti, zato pomislite na protibolečinske tablete, ki bodo koristne pri glavobolih, zobobolih, menstrualnih bolečinah, razbolelih mišicah in različnih poškodbah. Vzemite jih s seboj za vsak primer in seveda v upanju, da jih ne boste potrebovali. Smiselno je razmisliti tudi o protibolečinskem mazilu, ki bo priskočilo na pomoč pri zvinih ali udarninah ter olajšalo okrevanje.

Je čas počitnic čas menstruacije? 

Če vaš mesečni cikel sovpada z dopustom, si nikar ne dovolite, da vam to pokvari počitnice. Zato ne pozabite na nujne pripomočke, kot so vložki in tamponi. Prav bodo prišli tudi osvežilni čistilni intimni robčki, ki bodo na pomoč priskočili tudi kje na poti. Ne pozabite na intimno milo, kontracepcijo in zdravila, ki vam lajšajo menstrualne krče.

Vlažen tampon predstavlja idealno gojišče za bakterije, ki lahko povzročijo toksični šok. foto: Profimedia

prejšnji članek
Na olimpijskih igrah bo nastopila hči Bruca Springsteena
Svet slavnih
Na olimpijskih igrah bo nastopila hči Bruca Springsteena
naslednji članek
Veste, kako ravnati, če imate morsko bolezen?
Zdravje
Veste, kako ravnati, če imate morsko bolezen?