profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica Orbanu ni dovolila poljuba

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: kako je Hojs odpiral vrata do...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Medtem ko še vedno večina Britancev podpira monarhijo, se vse več ljudi, zlasti mladih, nagiba k rep Odkrito.si

Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo ...

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?
| T.D.

Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?

hrbtenica, bolečine, križ, Dreamstime

Če imate bolečine v hrbtu, ni treba takoj pomisliti na hernijo diska. Včasih bolečino povzročijo vsakodnevni gibi, ki sprožijo težave.

Veliko ljudi dela za računalnikom, neergonomsko delovno mesto pa je lahko sprožilec bolečin v hrbtu. Zaradi dolgotrajne nepravilne drže se pojavi napetost mišic v celotnem hrbtu, ki se lahko podaljša tudi v ramena, roke in zapestja. Da se temu izognete, morate delovno mesto pravilno urediti. Računalniški zaslon mora biti naravnost pred telesom, zgornji rob ekrana naj bo v višini vidne osi. Zapestja naj bodo sproščena na mizi, podlakti pa na naslonih na roke v pravem kotu. Vrat naj bo sproščen in telo čim bolj nagnjeno nazaj, da je ledveni predel nenehno v stiku z naslonjalom. Stopala naj bodo v celoti na tleh in kolena pokrčena v kotu 90 stopinj. Med robom sedala in kolenskim pregibom mora biti vsaj štiri centimetre prostora, da je pretok limfe neoviran.

Foto: Dreamstime - Bolečine v hrbtenici

Kuhanje

Delovna površina v kuhinji je pogosto neusklajena z našo telesno višino. Če se morate preveč sklanjati in ste med pripravljanjem hrane ves čas v nepravilni drži, to vodi do mišičnih krčev v hrbtu. Kdor veliko kuha, bi si moral omisliti pručko, na kateri bi si lahko izmenično odpočil noge. Pazite, da ne boste ves čas samo enostransko nagnjeni naprej in da je hrbet čim bolj poravnan. Med delom je priporočljivo večkrat sprostiti vrat in ramena, gibljivost ledvenega dela hrbtenice pa ohranjati z nežnimi gibi naprej in nazaj.

Foto: dreamstime - bolečine v vratu, boleč vrat, hrbtenica

Nakupovanje

Velik nakup ne pušča posledic le v denarnici, napačni dvigi so lahko neprijetni za hrbet. Posledica so lahko enostranska mišična napetost in spremembe v hrbtenici. Porazdelite nakupljeno blago v več vrečk in jih nosite v obeh rokah ter čim bolj ob telesu. Tako porazdelite težo in ohranjate ravno, pokončno držo.

Sesanje

Čiščenje s sesalnikom gre marsikomu na živce, mnogim pa tudi »na hrbet« – še posebno če to počnejo napačno. Stalno pokrčene noge in ukrivljen hrbet vodijo v neenakomerno mišično napetost in bolečine v hrbtu. Noge naj bodo v položaju koraka, hrbet pa naj bo čim bolj vzravnan. Tako bo obremenjeno celo telo, in ne samo hrbet.