potres, melbourne Svet24.si

FOTO: Avstralijo prizadel potres najmočnejši ...

dominik branimir bilobrk Svet24.si

Je pogrešani 24-letnik poskušal preplavati ...

amaro erbus 1 Svet24.si

Skupaj sta odraščala, prijateljstvo pa kronala z...

pozar simic pl Reporter.si

Ali bo šef Fursa Ivan Simič pregledal sumljive ...

marjan dikaucic bobo2 Necenzurirano

Minister bi gradil hišo, a ne bi plačal ...

olivia-colman Odkrito.si

S solznimi očmi je igralka razkrila žalostno ...

ronaldo Ekipa24.si

PREVARALA RONALDA! Sodišče jo je poslalo v ZAPOR!

Pri gozdnih jagodah izjemno zdravilni tudi listi in korenike
| M.K.

Pri gozdnih jagodah izjemno zdravilni tudi listi in korenike

gozdne jagode, Arhiv

Ob prijetno osvežujočih sprehodih po gozdovih lahko ta čas uživamo tudi marsikateri posladek. Dozorele so gozdne jagode, ki so jih naši predniki s pridom nabirali.

Godne jagode so zagotovo priljubljen priboljšek vseh, ki obožujejo sprehode po gozdu, in denimo gobarjev, ki si med ranim nabiranjem privoščijo sladko malico. Najdemo jih skoraj povsod po Sloveniji, najpogosteje kar ob gozdnih poteh ali na čistinah, med grmovjem, ob živih mejah in senožetih. Uspevajo vse od nižin pa tja do nadmorske višine 1300 metrov. Jagode so uživali že v mlajši kameni dobi, v srednjem veku pa so jih začeli gojiti najprej v Franciji, nato pa še po preostali Evropi.

Foto: Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si - Za okusno presenečenje dodamo gozdne jagode. S svojo izstopajočo rdečo barvo so pravi okusni dodatek.

Izboljšujejo tek in krepijo telo

Spomladi pri gozdnih jagodah nabiramo predvsem mlade listke, ki jih nato posušimo v senci, da ohranijo čim več učinkovin, kmalu zatem, v začetku poletja, pa jagode že razvijejo dišeče in okusne živo rdeče plodove, ki jih uživamo kar sveže, saj so taki najbolj zdravilni. Gozdne jagode pospešujejo izločanje seča in izboljšujejo tek. Najbolje je uživati zrele in sveže, vendar nekateri iz njih pripravljajo tudi marmelade, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Iz listov pripravljamo okusen čaj, ki mu lahko dodamo še mlade liste robid in malin. Predvsem spomladi in jeseni nabiramo še koreniko, ki vsebuje čreslovino. Uporabljamo jo proti driski, nekateri jo dodajajo čajem za pospeševanje presnove ter zdravljenje putike in revme. Čaj iz mladih listov lahko tudi grgramo pri težavah z bolečinami v grlu. Podoben učinek pa ima čaj iz listov robide, ta dokazano čisti kri, pospešuje izločanje seča in je primeren za sladkorne bolnike.

Foto: Dreamstime - gozdne jagode

Za čistejšo polt

Godne jagode nekateri uporabljajo tudi v kozmetiki, saj so odlična sestavina obraznih mask. Jagodam primešajte malo mleka, zmečkajte v gosto kašo in jo nanesite na očiščen obraz. Masko pustite učinkovati vsaj 15 minut, nato pa si obraz umijte z mlačno vodo. V jagodah je veliko vode in sadnih kislin, ki kožo napnejo in osvežijo, postane bolj mehka in prožna. Maska je primerna predvsem za ljudi s suho kožo.