Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako ravnajte, če vam tujek pade v oko

29. 5. 2023; 04.00
Avtor: T.D.
solzenje

solzenje foto: Dreamstime

Drobceni predmeti, na primer zrno mivke ali peska, lahko močno opraskajo roženico. To povzroči bolečino, solzenje in zamegljen vid, kar je lahko še kako moteče.

Večinoma je drobne tujke mogoče hitro in temeljito sprati iz očesa brez kakršnekoli zdravniške pomoči. Prvo pravilo je, da očesa nikoli ne mencate in drgnete, saj se tujek lahko zarine globlje v oko in opraska njegovo površino. Praske in ureznine na površju očesa pa se lahko vnamejo ali okužijo in povzročijo kar nekaj preglavic.

Oko je treba navlažiti

Z očesom nekajkrat pomežiknite, da boste sprožili naravni proces solzenja. Zgornjo veko lahko tudi nežno primete in jo potegnete čez spodnjo, nato pa rahlo zavrtite oko, da boste še dodatno spodbudili solzenje in naravno izpiranje očesa. Če vam tujka ni uspelo odstraniti, oko sperite z naravno vodo ali solno raztopino. Tujka se lahko znebite tudi tako, da v sterilno oziroma dobro pomito posodico natočite čisto vodo sobne temperature. Če uporabljate vodo iz pipe, naj pred tem kakšno minuto teče, preden z njo napolnite skodelico. Zatem skodelico namestite na ravno površino in vanjo pomočite odprto oko. Z očesom v vodi mežikajte, po približno 20 sekundah bi moral tujek oko zapustiti. Včasih se tujek iz očesa izpira počasneje, za kar boste lahko porabili tudi 15 minut.

Previdno, da ne prikličete infekcije

Če tujka še niste izprali, ga lahko, če ga vidite na beločnici, odstranite z bombažno krpo. V primeru, da je tujek na barvnem delu očesa, ga še ne odstranjujte, saj si lahko poškodujete roženico. Ko vam v oko prileti pesek ali katerikoli drug predmet, na oko nikoli ne pritiskajte in ga ne praskajte. Medtem pazite, da bodo vaše roke in roke tistih, ki vam pomagajo, čiste, prav tako predmeti (vata, gaza, brisača), s katerimi si pomagate. Bakterije z rok in drugih predmetov bi namreč lahko povzročile infekcijo. Če tujka ne morete odstraniti, poiščite zdravniško pomoč. Zdravnika obiščite tudi, če se bolečina in neprijeten občutek v očesu pojavljata dlje za tem, ko ste tujek že odstranili. Lahko je namreč povzročil poškodbo očesa.

prejšnji članek
Riba, raca, rak: Kdo vas bo zabaval ta teden?
Svet slavnih
Riba, raca, rak: Kdo vas bo zabaval ta teden?
naslednji članek
Učinki plazeče mete vas bodo presenetili
Zdravje
Učinki plazeče mete vas bodo presenetili