Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kopalnica je prostor vlage, plesni in številnih bakterij

14. 7. 2021; 03.00
Avtor: Z.F.
ogledalo, kopalnica

Ogledala so najpreprostejši način, da optično povečamo prostor. foto: dreamstime

Kopalnico nekateri častijo kot sveti gral doma, v katerem najdejo predvsem sprostitev in čas zase. Seveda je kopalnica tudi prostor, v katerem hranimo veliko stvari, poleg brisač še osebne predmete. A vsega tam vendarle ni varno shranjevati.

V kopalnici poleg osebnih predmetov hranimo tudi aparate in higienske izdelke za vsakodnevno in sprotno rabo. Še kako smiselno in priročno je, da tam hranimo brivnik brade, las, sušilec za lase, depilator, orodje za manikiro in pedikuro, ženske higienske pripomočke in še bil lahko naštevali. A vsega vendarle ni dobro imeti v kopalnici, ki je pogosto tudi prostor vlage in visoke temperature.

brisače foto: Dreamstime

Osebni izdelki za ženske

Kopalnica je zlasti za ženske pomemben prostor. V njej najdemo blazinice za čiščenje in nanos ličil, čopiče, higienske vložke, tampone … Gre za material, kjer vlaga ni ravno dobrodošla, saj se lahko hitro razvije plesen. Vlaga in toplota še dodatno spodbujata rast in razmnoževanje mikrobov, da ne govorimo o tem, da blazinice in tamponi zlahka absorbirajo vlogo in nabreknejo. Zato je dobro, da te izdelke shranjujete na suhem, kjer ni odvečne vlage in previsokih temperaturnih nihanj. Prav tako izdelke za nanos ličil po vsaki uporabi dobro očistite in razkužite.

Košara za perilo

Košara za perilo je nujno potrebna v vsaki kopalnici in danes si brez nje bivanje težko predstavljamo. Umazana in prepotena oblačila zavržemo tik pred tuširanjem, kmalu pa se v košu znajdejo tudi rabljene brisače, ki velikokrat niso povsem suhe. Zaradi povečane vlage in bakterij na tekstilu se lahko pojavi neprijeten vonj, pa tudi plesen, česar tudi pranje pri višjih temperaturah ne odpravi vedno. Zato brisače in oblačila najprej povsem posušite, preden jih vržete v koš.

čiste brisače foto: Dreamstime

Brisače

Če čiste brisače hranite v kopalnici, jim namenite zaprt prostor, torej omaro. S tem boste preprečili, da bi jih vlaga nenehno napadala. Ta lahko povzroči razrast bakterij, brisače pa sčasoma razvijejo neprijeten vonj po plesni in vlagi. Če imate možnost, razmislite, da bi jih hranili v garderobni omari ali v omari z oblačili. 

prejšnji članek
Miran Rudan zapustil Pop Design
Svet slavnih
Miran Rudan zapustil Pop Design
naslednji članek
Biologi pojasnili, zakaj je letos toliko komarjev in miši
Zdravje
Biologi pojasnili, zakaj je letos toliko komarjev in miši
#nasazenazenska
nasazenazenska