Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z blitvo nad odvečne kilograme

16. 7. 2021; 04.00
Avtor: Z.F.
blitva

blitva foto: Dreamstime

Na blitvo še posebno pozimi pogosto pozabimo, saj je za nekatere le značilna priloga morski jedi, po navadi rib na žaru ali lignjev. A naj poudarimo, da je polna vitaminov in odlična izbira, če se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Blitva je pravzaprav zakladnica zdravja. Vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov ter številne rudnine, med katerimi še posebej izstopajo baker, magnezij, železo, kalcij, fosfor, natrij ... Tukaj so tudi vitamini A, C in K ter balastne snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in delovanje črevesja. Nikakor ne smemo pozabiti na posebno vrsto fenolnih snovi, ki jih najdemo v blitvi, to je siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred rakotvornimi toksini. Na telo deluje izjemno protivnetno in razstrupljajoče, redno uživanje pa bo telo obranilo tudi pred osteoporozo in srčno-žilnimi boleznimi.

blitva krompir foto: Dreamstime

Varuje pred osteoporozo

Predvsem vitamin K ter kalcij in magnezij so pomembni gradniki v telesu, ki omogočajo močne in zdrave kosti. Vitamin K aktivira beljakovine, ki sodelujejo pri strjevanju krvi, preprečuje pa kalcifikacijo arterij in tkiv ter obenem skrbi za dobre celične procese. Vitamin K1 se v črevesju pretvori v vitamin K2, ki spodbuja aktiviranje osteokalcina. Ta je izjemno pomemben pri tvorbi kostnega tkiva, saj usmerja molekule kalcija naravnost v kosti.

Zdrav vid

Čeprav se blitva ne ponaša z lepo rdečo ali oranžno barvo, vsebuje ogromne količine betakarotena. Strokovnjaki so potrdili, da ta prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj glavkoma, nočne slepote in motenj vida. Karotenoidi, kot sta lutein in zeaksantin, ščitijo oči pred škodljivim delovanjem UV-žarkov, varujejo občutljivo tkivo roženice in preprečujejo razvoj očesne mrene, ki se sicer pogosto pojavi pri starejših ljudeh.

prejšnji članek
Tanja Žagar tik pred porodom
Svet slavnih
Tanja Žagar tik pred porodom
naslednji članek
Tega pri sončnih opeklinah nikar ne počnite!
Zdravje
Tega pri sončnih opeklinah nikar ne počnite!