Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ušesno maslo ščiti pred vnetjem zunanjega sluhovoda

6. 8. 2021; 02.00
Avtor: STA
UŠESA, SLUH, VNETJE UŠES

Vnetje zunanjega ušesa povzročimo z neustrezno higieno, saj se na ušesnem čepu pogosto začnejo zbirati glivice, ki povzročajo vnetje. foto: Dreamstime

Vnetje ušes je najpogostejše v poletnih mesecih, za vnetjem zunanjega sluhovoda pa v svojem življenju zboli vsak deseti človek. Pred vnetjem nas ščiti ušesno maslo, preprečimo ga lahko tudi z ušesnimi čepki, ki preprečijo vdor vode v sluhovod, je za STA svetovala otorinolaringologinja Katja Rainer.

Pri vnetju zunanjega sluhovoda gre za bakterijo, ki je bila prisotna v vodi ali prekomerno rast specifične bakterije, ki je sicer prisotna v sluhovodu kot del normalne kožne flore. Raziskave so potrdile, da so v 98 odstotkih primerov povzročitelji akutnega vnetja bakterije, med katerimi sta najpogostejši Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus, pogosto pa je okužba polimikrobna.

Ušesno maslo ima zelo pomembno zaščitno vlogo v obrambi zunanjega sluhovoda pred bakterijami. Ima namreč rahlo kisel pH, kar predstavlja zaščito pred okužbo, hkrati pa zaradi svojih hidrofobnih značilnosti varuje sluhovod pred vlago. Agresivno čiščenje masla, uporaba alkalnih kapljic za ušesa in kopanje lahko spremenijo lastnosti ušesnega masla, kar bakterijam omogoči, da lažje vstopijo v od vode razmehčano kožo in tam povzročijo vnetje, je dejala Rainerjeva.

Vnetje ušesa foto: Mayo

Najbolj varujemo naše zunanje sluhovode tako, da jih ne močimo in tako ne spreminjamo lastnosti ušesnega masla, vendar to v poletnih mesecih ni vedno mogoče. Rainerjeva zato odsvetuje čiščenje ušesnega masla z vatiranimi paličicami, saj maslo odbija vodo in tako ščiti spodaj ležečo kožo pred razmočenjem. Ljudje, ki imajo masla zelo malo, si lahko pomagajo z mastnimi kapljicami, ki jih lahko kupijo v lekarnah, ali pa takšnimi, ki vsebujejo tudi blage kisline, ki še dodatno ščitijo sluhovod pred okužbami. Pred okužbo ščitijo tudi ušesni čepki, ki preprečijo vdor vode v sluhovod.

V primeru, da se vnetje pojavi, je potreben obisk zdravnika. "Zelo pomembna je toaleta sluhovoda in odstranjevanje razmnoženih bakterij, nefunkcionalnega masla in odmrlih celic z izsesavanjem, spiranjem z antiseptiki, sušenjem. Večinoma vnetje zunanjega sluhovoda zdravimo lokalno, torej z antibiotičnimi in protivnetnimi kapljicami, večkrat v kombinaciji. Pomembno je, da z obiskom zdravnika ne odlašamo predolgo, saj se vnetje lahko razširi in popolnoma zapre sluhovod, posledično pa še bolj raztegne bolečinska vlakna, kar izzove močno bolečino," je opozorila Rainerjeva.

Ni odveč poudariti, da z vatiranimi paličicami ušesno maslo potiskate še globlje. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Umazan vzglavnik in telefon sta lahko kriva za pojav aken
Zdravje
Umazan vzglavnik in telefon sta lahko kriva za pojav aken
naslednji članek
Za Katayo so lepe tiste ženske, ki skrbijo zase
Moda&Lepota
Za Katayo so lepe tiste ženske, ki skrbijo zase