Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako ravnajte pri hudih sončnih opeklinah

9. 8. 2021; 04.00
Avtor: STA
sončne opekline, poletje, sonce

sončne opekline, poletje, sonce foto: Dreamstime

Preverite, kaj svetuje predstojnik oddelka za kožne bolezni v mariborskem UKC Pij Bogomir Marko.

Sončne opekline so poškodbe kože, ki jih povzroča nevarno ultravijolično (UV) sevanje, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za oskrbo blažjih opeklin so primerni predvsem obkladki in mazila, pri hujših pa obisk zdravnika, je pojasnil predstojnik oddelka za kožne in spolne bolezni v mariborskem UKC Pij Bogomir Marko.

Blage opekline, ki so posledica izpostavljenosti soncu so prehodne narave. Rdečina kože, ki jo spremljata blažja pekočina in bolečina se umirita že v enem do treh dnevih in posebni postopki zdravljenja niso potrebni. Vsekakor je priporočljivo, da se po akutni izpostavitvi sončnim žarkom ne izpostavljamo več, je opozoril Marko.

sončne opekline foto: dreamstime

Za blaženje takšnih opeklin je svetoval zdravljenje prizadete kože s hladnimi oblogami oz. obkladki. To so bombažna gaza ali mehka bombažna plenica pomočena v hladno vodo, ki je ožeta in položena na prizadeto kožo. Ti pripravki ublažijo pekoč občutek in zmanjšajo bolečino. V poštev pride tudi uporaba gelov na osnovi aloe vere in hladilnega oz. indiferentnega lekarniško pripravljenega mazila. V primeru razpoka mehurjev pri nekoliko močnejših opeklinah je smiselno kožo oprati s tekočo hladno do mlačno vodo in blagim milom ter pokriti mesto rane po razpoku mehurja najprej z vazelinsko gazo, preko nje pa še s sekundarno sterilno bombažno gazo.

"V primeru hujših bolečin, ki lahko spremljajo opečeno kožo, predlagamo uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil. Zdravljenje z analgetiki je smiselno začeti takoj ob prvih znakih in simptomih opekline ter z njim nadaljevati 24-48 ur," je dodal.

Hujše sončne opekline pa so boleče, koža je rdeča, otekla in pekoča, nastanejo lahko tudi mehurji. Spremljajo jih lahko povišana telesna temperatura, glavobol in utrujenost, so zapisali pri NIJZ.

Pregled pri zdravniku je potreben, če je sončna opeklina prizadela večjo površino kože, še posebej pa, če so opeklini pridružene močne bolečine in sistemska prizadetost, ki se največkrat kaže v obliki povišane telesne temperature, glavobola, bruhanja in dehidracije, je pojasnil Marko.

Opozoril je še na posledice, ki lahko nastanejo zaradi neustrezne oskrbe ali celo nezdravljenja tovrstnih opeklin. "Lahko pride do sekundarnih bakterijskih okužb kože ali, sicer bistveno redkeje, sistemskih okužb, ki so značilno pogostejše pri bolnikih s primarno ali sekundarno imunsko pomanjkljivostjo in lahko predstavljajo resen zaplet po sončni opeklini kože," je poudaril.

prejšnji članek
VIDEO: Eva Klinc navdušila z doprsno torto Meduze
Svet slavnih
VIDEO: Eva Klinc navdušila z doprsno torto Meduze
naslednji članek
Katera metoda depilacije najmanj boli?
Moda&Lepota
Katera metoda depilacije najmanj boli?