kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Črni ribez krepi imunski sistem, povečuje tvorbo kolagena

16. 7. 2023; 01.00
Avtor: M.K.
črni ribez

črni ribez foto: dreamstime

Tokrat se selimo v sadovnjak, v katerem že dozorevajo drobne rdeče jagode. Ribez, velja za pravo zakladnico koristnih snovi, nikar pa ne pozabimo na okusne pripravke iz njega, ki jih uživamo predvsem pozimi.

Ribez velja za nezahtevno rastlino, ki bo uspevala malodane povsod. Je nezahteven za vzgojo, a izvrstnega okusa in zelo zdrav. Slovenci ga pretežno uporabljamo za pripravo marmelad in džemov, pogosto se znajde tudi v sokovih. A preredko se spomnimo na njegovo presno uživanje. V kulinariki si sicer počasi utira pot kot dekorativno sadje. Nedvomno pa ga lahko dodamo osvežilnim poletnim solatam in iz njega pripravimo okusne omake, ki se priležejo predvsem k močnejšemu mesu, kot sta govedina in divjačina.

ribez listi foto: dreamstime

Črni ribez je vir antioksidantov

Botanično ime črnega ribeza je Ribes nigrum in poleg različnih antioksidantov vsebuje še veliko antocianov. Zato je uživanje črnega ribeza koristno predvsem pri ljudeh s srčno-žilnimi boleznimi, pomaga tudi pri blaženju vnetij v telesu in zmanjšuje možnosti za različne vrste raka ter upočasnjuje proces staranja. Črni ribez je dober vir vitamina C, ki krepi naš imunski sistem in poskrbi za povečano tvorbo kolagena. V ribezu najdemo precej železa, zato ga priporočajo tistim, ki trpijo za slabokrvnostjo. Samo 100 gramov črnega ribeza pokrije 20 odstotkov dnevne potrebe po tem mineralu.

črni ribez foto: profimedia

Kako ga pripravimo?

Črni ribez je zelo okusen presen in svež, nič manj dober ni v sokovih in marmeladah. Lahko ga tudi posušite. Iz posušenih plodov pripravite čaj, za katerega lahko uporabite tako sveže kot posušene liste rastline. Za skodelico potrebujete dve žlici nasekljanih listov ali suhih plodov. Pri listih mešanico precedite po desetih minutah, pri plodovih po slabe pol ure. Čaj črnega ribeza krepi imunski sistem in je nepogrešljiv v času prehladnih obolenj, v času brezvoljnosti in takrat, ko vam primanjkuje energije. Priporoča se uživanje ene do dveh skodelic dnevno. Z rednim uživanjem boste izboljšali svojo krvno sliko in pripomogli k odpravi težav, povezanih z mehurjem in ledvicami.

prejšnji članek
Trebušna debelost znak, da je s presnovo nekaj narobe
Zdravje
Trebušna debelost znak, da je s presnovo nekaj narobe
naslednji članek
Lara Jankovič pred novimi izziv
Svet slavnih
Lara Jankovič pred novimi izziv