Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj moramo vedeti, ko se odpravljamo na sup

11. 7. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
supanje

Supanje foto: Profimedia

Supanje je v zadnjih letih doživelo precejšen razmah, a se še zmeraj precej pogosto pojavljajo ugibanja, kje smemo supati in kje ne, na kaj moramo paziti, kakšna pravila veljajo …

Supanje je v zadnjih letih poslalo zelo priljubljeno. Suparje srečamo na morju, rekah, jezerih … Če je tudi vas ta dejavnost prepričala, da bi se radi preizkusili v njej, je dobro poznati nekaj pravil, saj v vodi ne boste sami. Tu so še kopalci, veslači, čolni, jadrnice, ladje … Ne pozabite niti na prvobitne vodne prebivalce, rastlinskega in živalskega sveta. Da bi delovali v harmoniji, je treba poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev, posledično pa spoštovati določena pravila in spoštovati omejitve.

supanje, poletje, prijatelji foto: Dreamstime

Sup je športni rekvizit

PLOVBNE POTI

Te so na morju običajno označene z bojami, stebri, oznakami in omejitvami, zelene in rdeče barve. Na plovbnih poteh supanje ni dovoljeno. Če se jo odločite prečkati, se prepričajte, da ne omejujete ostalega prometa.

Sup spada med športne rekvizite, zato ga med plovili ni treba registrirati. Kljub vsemu pa se s supom vključujemo v promet na morski in celinski vodi, zato je dobro poznati določena pravila. Pomembno je vedeti, da splošno rabo voda v Republiki Sloveniji ureja Zakon o vodah, ki določa tudi splošno rabo za plovbo in druge bistvene informacije, kar je priporočljivo vedeti, ko postanete uporabniki voda. Poleg Zakona o vodah pogoje plovbe določajo tudi drugi pravni akti, ki se razlikujejo glede na to, ali plujemo po morju ali po celinskih vodah.

Spoznajte okolje

Kadar pridete na novo območje, kjer še niste nikoli pluli, se seznanite z omejitvami, pravili in predpisi ter tamkajšnjim plovnim režimom, če obstaja. Najbolje bo, da o tem povprašate domačine ali koga, ki ga srečate v okolici. Sup sicer spada med ekološko najbolj prijazna plovila, prav tako pri plovbi nikogar ne oviramo. Kljub vsemu pa je razmere dobro poznati, že zato, da veste, kam se podajate – zaradi lastne varnosti.

sup, supanje foto: profimedia

Na supanje se pripravite

Ko pridete na nov kraj, na katerem se boste prepustili vodnim užitkom na supu, analizirajte prizorišče in ocenite morebitna območja, ki lahko predstavljajo nevarnost. Pomembno je upoštevati tudi varnostni pas, znotraj katerega lahko supate. Ta pas je običajno določen in oddaljen največ tisoč metrov od obale. Če supate na reki, se izognite glavnemu toku reke, če je ta hitrejša, in identificirajte plovbne poti, če obstaja možnost, da srečate ladje, jadrnice, čolne, gliserje in podobno.

prejšnji članek
Najboljša obleka, če ste na poroko povabljeni kot družica
Moda&Lepota
Najboljša obleka, če ste na poroko povabljeni kot družica
naslednji članek
Paradižnik - vir vitaminov, mineralov in antioksidantov
Zdravje
Paradižnik - vir vitaminov, mineralov in antioksidantov