Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S papriko do lepše kože in boljšega vida

18. 8. 2021; 01.00
Avtor: M.K.
paprika

paprika foto: dreamstime

Na zelenjavnih vrtovih se že bohotijo plodovi paprike, ki velja za eno najpriljubljenejših vrst zelenjave na svetu. Vsak vrt obogati s široko paleto vrst in barv, od zelene, rumene, rdeče do oranžne in rjave. Veste, da je izjemno zdrava?

Paprika je med ljudmi priljubljena že stoletja. V prvi vrsti preseneti okus, ki je svež, blag in se poda skoraj povsod, vse od svežih do kuhanih jedi. Papriko naj bi v Srednji in Južni Ameriki uporabljali že pred 9600 leti. V Evropo je našla pot prek Krištofa Kolumba leta 1493. Nikakor pa ne moremo mimo dejstva, da zgolj ena paprika pokrije skoraj 300 odstotkov dnevne potrebe vitamina C.

Zdravilne lastnosti

Paprika je tako kot večina poletne zelenjave izjemno bogata z minerali in vitamini. V 100 gramih sveže paprike najdemo 92 odstotkov vode, šest gramov ogljikovih hidratov, en gram beljakovin, nekaj maščob in prehranskih vlaknin. Je izvrsten vir vitaminov A, C, K in vitaminov skupine B ter mineralov, kot sta mangan in magnezij. Paprika vsebuje celo do štirikrat več vitamina C kot pomaranče in več kot 30 hranil iz skupine karotenoidov, kar daje papriki antioksidativno moč in jo uvršča med superživila.

Varuje oči

Zaradi karotenoida zeaksantina, ki ga vsebuje paprika kar nekaj, je pomembna za zdravje oči. Ta vidno vpliva na preventivno izgubo vida in pomaga pri že obstoječih boleznih. Zeaksantin s svojim delovanjem preprečuje poškodbe o

foto: youtube

či in jih ščiti pred škodljivim spektrom UV-žarkov, predvsem pred močnim sončnim sevanjem.

Varuje pred rakom prostate

V eni od raziskav, ki so jih izvedli na fakulteti v Cambridgeu in v kateri so spremljali skupino moških, ki so dnevno uživali zeleno papriko, naj bi visok vnos vitamina C zmanjšal tveganje za nastanek raka prostate. Predhodne raziskave so potrdite, da ima paprika določene lastnosti, ki delujejo tudi proti raku požiralnika in želodca.

Sijoča in mladostna koža

Vitamin C in karotenoidi, s katerimi je paprika bogata, imajo zasluge za kakovostno in sijočo ter čisto pot. Paprika pomaga koži v boju z nepravilnostmi, kot so pege in madeži. Vitamini, železo in beta karoteni iz paprike so odgovorni za kontrolo proizvodnje melanina. Zato se paprika priporoča osebam s svetlo poltjo in vsem, ki imajo težave s hiperpigmentacijo kože. Zaradi močnih antioksidativnih lastnosti na naraven način deluje pri zaščiti kože pred gubami, poškodbami in starostjo. Zaradi antibakterijskega delovanja je uporabna za zunanjo uporabo, v obliki mask za kožo, zdravi tudi akne. Pomešajte sok paprike z žlico medu ter nanesite na obraz in dekolte.

prejšnji članek
To so oblačila, ki vas pomladijo za deset let
Moda&Lepota
To so oblačila, ki vas pomladijo za deset let
naslednji članek
Kvatropirci: Usojena nam je naša glasbena pot
Svet slavnih
Kvatropirci: Usojena nam je naša glasbena pot