atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S paradižniki boste dobro jedli in mimogrede hujšali

12. 9. 2022; 02.00
Avtor: T.D.
Paradižnik

Fotografija je simbolična foto: R.K.

Paradižnik v sebi skriva toliko zdravja, da bi se mu morali ob pogledu nanj vsakič prikloniti. Zakaj se ga lahko do sitega najemo in pri tem še shujšamo, preberite v nadaljevanju!

Aroma, sočnost in okus – vse to so odlike paradižnikov, ki zorijo na naših vrtovih. Lahko si jih privoščimo v juhi, solati ali omaki, jih kuhamo, pečemo na žaru, polnimo, vlagamo. Vedno nas navdušijo ter preskrbijo z veliko vitamini in mineralnimi snovmi, a imajo res malo kalorij. Zato je paradižnik odlična dietna hrana! Znanstveniki so izračunali, da sta dovolj dva paradižnika (po 120 g) na dan, da telesu zagotovimo optimalno »strelivo« za boj z maščobnimi celicami. Zato si le privoščite te okusne plodove razhudnikov, pa boste v treh dneh za poldrugi kilogram lažji!

Magnezij za presnovo

Magnezij sodeluje pri številnih pomembnih procesih v telesu in vpliva tudi na presnovo maščob. Če nam ga primanjkuje, nas mučijo krči v mišicah, zato je pri dieti še toliko pomembnejši – za lažje gibanje.

Vitamin C za porabo maščob

Dva velika paradižnika na dan nas oskrbita s kar polovico priporočene količine vitamina C. Izbirajmo domače plodove, pridelane na slovenskih tleh, da bo izkupiček še boljši in maščobne rezerve okrog pasu, stegen in zadnjice vsak dan manjše.

Balastne snovi za sitost

Tako kot vse vrste zelenjave tudi paradižnik vsebuje veliko balastnih snovi, ki hitro napolnijo želodec, nas nasitijo in pospešijo presnovo. Če imate občutljiv želodec in vam škodi kislina ter vas peče zgaga, paradižnik olupite in odstranite semena.

Kalij za odvajanje vode

Sto gramov svežega paradižnika vsebuje 300 mg kalija. Brez njega se v telesu zadržuje voda in okončine nam otekajo. Sicer pa tudi paradižnik vsebuje veliko vode: v 100 gramih je le 17 kalorij in kar 95 odstotkov vode. Zato je resnično lahka hrana.

Močan detoksikacijski učinek

Detoksikacija je za telo zelo koristna, saj odstranjuje nakopičene toksine in poleg tega pripomore k zmanjšanju maščobnega tkiva. Za ta proces so potrebni močni antioksidanti, kot sta vitamina C in A, in bogat vir teh je tudi paradižnik. Ta dva vitamina bosta vaše telo obvarovala tudi pred prostimi radikali.

PARADIŽNIKOVA SOLATA

PARADIŽNIKOVA SOLATA foto: Dreamstime

paradižnikov sok

paradižnikov sok foto: dreamstime

prejšnji članek
Princ Harry podal uradno izjavo v spomin na babico
Svet slavnih
Princ Harry podal uradno izjavo v spomin na babico
naslednji članek
Tedensko horoskop: čas je za spremembo družinskih vzorcev
Horoskop
Tedensko horoskop: čas je za spremembo družinskih vzorcev