Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se ponoči zbujate žejni in močno prepoteni?

13. 11. 2023; 03.00
Avtor: M.K.
pitje vode

Ste pogosto žejni? foto: profimedia

Pogosto slišimo, da uživanje prevelikih količin soli ni zdravo. Toda koliko je preveč in kako to opazimo? Kako se odvadimo pretiranega uživanja soli in na kaj vse vplivajo prevelike količine?

Kdor poje preveč soli, na stežaj odpre vrata boleznim visokegakrvnega tlaka in kapi – takšno je pogosto mnenje. Slovenci naj bi za kar več kot 130 odstotkov presegali priporočeno dnevno količino zaužite soli.

Je preveč soli škodljivo?

Nedavna raziskava je pokazala, da uživanje prevelikih količin soli zdravju ne škoduje tako zelo, kot smo domnevali. Nekaterim ljudem naj bi določen vnos soli celo pomagal varovati srce in ožilje. Andrew Mente in njegovi sodelavci s kanadske univerze so v študijo zajeli podatke 95.767 ljudi, starih od 35 do 70 let, iz 18 držav. Ugotovili so, da jedilna sol postane problematična za zdravje, če jena dan zaužijemo več kot 12,5 grama.

Natrij kot krivec

Do visokega krvnega tlaka in pojava kapi po ugotovitvah znanstvenikov privede predvsem velika količina natrijevega klorida iz soli. Hkrati so odkrili dokaze, da lahko uživanje manj kot 12 gramov soli na danzmanjša pojavnost srčnih infarktov in stopnjo umrljivosti. Sol je tako lahko celo zdrava.

1 kilogram soli vsebuje kar 600 različnih delcev plastike. foto: Dreamstime

Ali se lahko odvadim uživanja soli?

Spodbudno je dejstvo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na manjšo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave, v katerih so postopno zmanjševali vnos soli in od osem do dvanajst tednov vztrajali pri uživanju take količine, so namreč pokazale, da se je pri sodelujočih potreba po soli občutno zmanjšala; količina soli, ki so jo uživali pred zmanjšanjem, je zanje postala celo neprijetna.

Kako zmanjšati vnos soli

Izbirajte naravna in nepredelana živila, ki vsebujejo zelo malo natrija, na primer sveže sadje in zelenjavo, nepredelana žita (riž, testenine, kosmiči, denimo ovseni, pirini ali rženi, ajdova in prosena kaša, kamut, kvinoja). Sveže meso, ribe in perutnina sicer vsebujejo že več natrija, vendar so v zmernih količinah vsekakor boljša izbira kot predelane in zelo slane mesnine ter konzervirana hrana.

prejšnji članek
Miki Vlahovič bo postal dedek
Svet slavnih
Miki Vlahovič bo postal dedek
naslednji članek
Parni valjak predstavlja že tretjo pesem z novim pevcem Igorjem Drvenkarom
Kultura
Parni valjak predstavlja že tretjo pesem z novim pevcem Igorjem Drvenkarom