mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Gliste na pohodu – od kod pridejo in kako se ubraniti

6. 9. 2021; 03.00
Avtor: T.D.
NA KAHLI

NA KAHLI foto: Dreamstime

Podančica in navadna človeška glista sta najpogostejši povzročiteljici glistavosti pri otrocih in mladostnikih, pogosto pa se okužijo tudi odrasli.

Glistavost se prenaša predvsem zaradi pomanjkanja higiene, saj se gliste oziroma njihova očem nevidna jajčeca prenašajo prek rok, predmetov in hrane v usta ter s tem v črevesje. Redno izvajanje higienskih ukrepov je tako za preprečevanje okužbe izrednega pomena. Če vaš otrok že ima gliste, pa bodo poleg dosledne higiene pomagala predvsem zdravila.

Podančice

Podančice (Enterobius vermicularis) so gliste belkaste barve, ki v dolžino merijo le nekaj milimetrov. Samice so daljše od samcev – dolge so od osem do trinajst milimetrov. Zadržujejo se v okolici zadnjične odprtine ali v iztrebkih okužene osebe, videti pa so kot premikajoče se kratke bele nitke. Kako se razmnožujejo? Podančice domujejo v spodnjem delu tankega črevesa in debelem črevesju. Samica običajno skozi zadnjično odprtino potuje v toplo in vlažno okolje zadnjičnih gub, kjer izleže okoli petnajst tisoč prostemu očesu nevidnih lepljivih jajčec, nato pa pogine.

Kako se prenašajo?

Premikanje podančic v črevesju povzroča značilno srbenje, čemur seveda sledi praskanje. Jajčeca, ki jih obdaja lepljiv ovoj, ki draži kožo, se pri praskanju prilepijo na roke in pod nohte, okužena oseba pa jih nato zanese na različne predmete, površine (igrače, miza, kljuke ...) in hrano, s katerimi prihaja v stik. Lahko se zgodi celo avtoinfekcija oziroma samookužba, ko si okužena oseba zanese jajčeca nazaj v usta. Ali pa retroinfekcija, ko ličinke iz zadnjičnih gub potujejo skozi zadnjik nazaj v debelo črevo. Jajčeca v zunanjem okolju lahko preživijo tudi več tednov, uničita pa jih sušenje in sončna svetloba.

Inkubacijska doba in simptomi okužbe

Pri otroku je zelo pomembno, da mu čim bolj preprečite praskanje okoli zadnjika. Pomagajte si tako, da otroka pred spanjem oblečete v oblačila, prek katerih ne bo dosegel ritke.

Čas od okužbe do prvih znakov bolezni je precej dolg, saj traja od enega do dveh mesecev. Eden najbolj značilnih simptomov je hudo srbenje okrog zadnjika, ki je še posebno izrazito ponoči, zaradi česar je moten tudi spanec. Na to, da ima oseba podančice, kažejo tudi bolečine v trebuhu, neredna prebava, slabost in hujšanje. Pri deklicah lahko glista potuje iz zadnjičnih gub v nožnico in povzroči vnetje nožnice (vaginitis). Zaradi srbenja so mogoče tudi dodatne bakterijske okužbe kože. Bolnik je kužen, dokler izloča blato z jajčeci ali dokler so ta ob zadnjiku.

Zdravljenje

Odrasle gliste so jasno vidne, prisotnost jajčec pa je treba najprej dokazati z mikroskopsko preiskavo. Samolepilni trak pritisnejo na zadnjično odprtino okuženega in vsebino pregledajo pod mikroskopom. Če je okužba s podančico oziroma enterobioza dokazana, jo zdravijo z zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Preprečite okužbo

Da bi se uspešno borili proti glistavosti, morate, kot že omenjeno, poskrbeti za ustrezno higieno. Nujno je redno umivanje rok (še posebno pred obroki), striženje nohtov, pranje posteljnine pri visokih temperaturah, pranje igrač, čiščenje, prhanje oziroma umivanje zadnjične odprtine. Pri otroku je zelo pomembno, da mu čim bolj preprečite praskanje okoli zadnjika. Pomagajte si tako, da otroka pred spanjem oblečete v oblačila, prek katerih ne bo dosegel ritke.

prejšnji članek
Ljubezen po domače: Tekmovalec postal očka
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Tekmovalec postal očka
naslednji članek
Zmajev sadež skriva dragoceno sredico
Zdravje
Zmajev sadež skriva dragoceno sredico
#obraziavenija
obraziavenija