Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept: Okusni zelenjavni žepki

19. 9. 2023; 01.00
Avtor: Revija Liza Maja
zelenjavni_zepki

Okusimo Grčijo foto: Okusimo Grčijo

Ideja za kosilo ali prigrizek ...

Kaj potrebujemo?

Sestavine:

Testo:

  • 500 g moke
  • 1/2 skodelice olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 2/3 skodelice vode
  • 2-3 žlice domačega žganja

Nadev:

  • 500 g špinače
  • divja zelišča: kislica, koromač, divji peteršilj ...
  • 1/2 šopka mete
  • 4 mlade čebule
  • 300 g skute ali fete
  • 2 jajci in 1 rumenjak
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper

Priprava:

1.  Za testo zmešamo moko in sol, dodamo olivno olje in žganje ter s prsti pregnetemo. Dodamo toliko vode, da dobimo malo bolj čvrsto testo, ki se ne lepi na prste. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo počivati 1 uro.


2.  Za  nadev  špinačo  in  zelišča  operemo  in  na  drobno  narežemo.  Dobro  posolimo  in  pregnetemo,  da  listi  izločijo odvečno tekočino. Špinačo in zelišča zmešamo z narezano čebulo, nadrobljeno skuto ali feto in preostalimi sestavinami.


3.  Testo razvaljamo na 0,5 cm debelo in izrežemo kroge premera 10 cm. Na vsakega položimo polno žlico nadeva in ga prepognemo, da nastane polmesec. Robove stisnemo s prsti ali vilicami, da žepke dobro zapremo.


4.  Zelenjavne  žepke  lahko  ocvremo  v  vročem  olju  ali  jih  položimo  v  naoljen  pekač  in  pečemo  pri  180  °C približno 45 minut.

prejšnji članek
Kolcanje in modrice lahko nakazujejo na težave z ledvicami
Zdravje
Kolcanje in modrice lahko nakazujejo na težave z ledvicami
naslednji članek
Tretja Michelinova zvezdica za Hišo Franko in šefinjo Ana Roš!
Svet slavnih
Tretja Michelinova zvezdica za Hišo Franko in šefinjo Ana Roš!