sabine nessa Svet24.si

"Čudovito mlado žensko" je v parku pričakala ...

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

Jure Godler 5 Odkrito.si

Ko piše Godler - berejo zvezde!

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Sol je kriva za glavobole in pogoste obiske stranišča
| T.D.

Sol je kriva za glavobole in pogoste obiske stranišča

Kaj bi na njenem mestu storili vi?, Shutterstock

Pogosto slišimo, da uživanje prevelikih količin soli ni zdravo. Toda koliko je preveč in kako to opazimo?

Kdor poje preveč soli, na stežaj odpre vrata boleznim visokega krvnega tlaka in kapi – takšno je pogosto mnenje. Slovenci naj bi za kar 140 odstotkov presegali priporočeni največji dnevni odmerek soli.

Je preveč soli škodljivo?

Nedavna kanadska raziskava je pokazala, da uživanje velikih količin soli zdravju ne škoduje tako zelo, kot smo domnevali. Nekaterim ljudem naj bi sol celo pomagala varovati zdravje srca in ožilja. Andrew Mente in njegovi sodelavci so v študijo zajeli podatke 95.767 ljudi, starih od 35 do 70 let, iz 18 držav. Rezultati so pokazali naslednje: jedilna sol postane problematična za zdravje, če je na dan zaužijemo več kot 12,5 grama.

Natrij kot krivec

Do visokega krvnega tlaka in pojava kapi po ugotovitvah znanstvenikov privede predvsem velika količina natrijevega klorida iz soli. Hkrati so odkrili dokaze, da uživanje manj kot 12 gramov soli na dan zmanjša možnost srčnega infarkta in zniža stopnjo umrljivosti. 

Kdaj je soli preveč 

Prvi znak, da pojeste preveč soli, je, da se vam zdi vsa hrana brez okusa. Predvsem vnaprej pripravljene jedi vsebujejo veliko soli in to postopoma otopi okus za slano. Če pojeste veliko take hrane, boste verjetno prej ali slej začeli dodatno soliti tudi sveže pripravljeno hrano, ker se vam bo zdela pusta in brez okusa. V veliki meri gre torej za navado. Če opazite, da jedi ves čas dodatno solite, morate zavestno zmanjšati količino zaužite soli in paziti na njene skrite presežke v že pripravljenih jedeh.

Občutek oteklosti

Sol nase veže vodo in te vodne zaloge imajo veliko različnih učinkov – začnete se rediti, počutite se napihnjene, imate otekle členke na prstih rok in nog. Ti simptomi se pogosto pokažejo v srednjih letih.

Foto: Dreamstime - SOLJENJE

Nepojasnjeni glavoboli

Ves čas vas boli glava, a ne najdete pravega vzroka. Bodite pozorni na to, ali se glavobol pojavi po tem, ko ste zaužili kakšno slano jed. Preveč soli spodbudi razširjanje krvnih žil v možganih in to je pogost povzročitelj glavobola.

Neprestano ste na stranišču

Japonska študija iz leta 2017 je pokazala, da zaužita sol pri starejših ljudeh okrepi tiščanje na vodo. Pridružijo se še motnje spanja in neprestana utrujenost. Ko so udeleženci raziskave zaužili za 25 odstotkov manj soli, se je zmanjšala tudi potreba po nočnem vstajanju in odvajanju vode. Poleg tega: če želite narediti kaj dobrega za svoje telo, od jedilne soli preidite k morski. V njej je več koristnih elementov in mineralov kot v običajni soli.

Ali se lahko rešim želje po soli?

Spodbudno je dejstvo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na manjšo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave s postopnim zmanjševanjem vnosa soli in vztrajanjem pri zmanjšani količini za 8 do 12 tednov so pokazale, da se je potreba sodelujočih po soli občutno zmanjšala; količina soli, ki so jo uživali pred zmanjšanjem, je zanje postala celo neprijetna.