vojaški škornji, slovenska vojska, Svet24.si

Vedno več sindikatov napoveduje ustavno presojo ...

Gabby Petito, Brian Laundrie Svet24.si

Ni je več: kje je 22-letnica, ki je z zaročencem...

vojko1 Svet24.si

Vojko ni takšna baraba kakor Maks

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

božo-dimnik Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

Capture Odkrito.si

VSE JE BILA LAŽ! Najstarejša nosečnica na svetu...

kubiak Ekipa24.si

Takole je Poljak skočil na URNAUTA! Poglejte si ...

Nezdravljeni hepatitis se lahko konča z odpovedjo jeter
| Tea Dečman

Nezdravljeni hepatitis se lahko konča z odpovedjo jeter

jetra, bolezni jeter, Dreamstime

Hepatitis je lahko le kratkotrajno vnetje, ki nastopi nenadoma in se običajno pozdravi v mesecu ali dveh, včasih pa vztraja več let in naredi veliko škode.

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga lahko, če smo dovolj pozorni na svarilne znake, uspešno zdravimo; če ga zanemarimo, pa lahko okvari jetra za vse večne čase in se konča z jetrno odpovedjo ali rakom jeter. Največkrat ga povzročijo virusne okužbe, zoper katere se sicer lahko cepimo, vzrok so lahko tudi alkohol in nekatera zdravila, predvsem protibolečinska. Če smo v tvegani skupini, opravimo preventivno testiranje!

ABCDE

Hepatitis je lahko le kratkotrajno vnetje jeter, ki nastopi nenadoma in se običajno pozdravi v mesecu ali dveh, včasih pa, če imamo denimo šibko odpornost, vztraja več let in naredi veliko škode, ki utegne biti usodna. Po vsem svetu je najpogostejši vzrok akutnega hepatitisa eden od virusov; do poznih osemdesetih let prejšnjega stoletja sta bila znana le A in B, zdaj pa so odkrili še viruse C, D in E. Gotovo jih še kar nekaj čaka na odkritje. Med seboj se razlikujejo po načinu prenašanja in dolgoročnih učinkih na telo. Včasih hepatitis prenesejo tudi zajedavci, ne tako redko pa sploh ni posledica okužbe, temveč zdravil in strupov. Med vsemi prednjači alkohol, ki povzroča smrtonosni alkoholni hepatitis.

Kakšni so simptomi

Tudi če nimate simptomov, kar je zelo pogosto, ste lahko prenašalci virusa, tega se morate še kako zavedati! Sicer nekateri okuženi bolniki na začetku čutijo utrujenost in slabotnost, pomanjkanje teka, slabo jim je in bruhajo, dobijo vročino in imajo neprijeten občutek desno zgoraj v trebuhu, kjer so jetra. Zgodi se, da se več dni po prvih simptomih koža in beločnici obarvajo rumeno, razvije se torej zlatenica. Začetni simptomi se kaj kmalu izboljšajo, razlike pa mnogi še vedno opažajo pri blatu, ki postane svetlejše od običajnega, in pojavi se lahko srbenje po telesu. Virus B lahko povzroča bolečine v sklepih. Če bolezen napreduje do jetrne odpovedi, pa znakov ni mogoče prezreti; povzroči namreč zmedenost, epileptične napade in celo komo. Takoj je, kajpak, treba k zdravniku!

Nekatere značilnosti in načini preprečevanja

Hepatitisa A in E sta bolezni potnikov v tropska in subtropska območja, saj se prenašata predvsem z okuženo hrano in vodo. Hepatitisa B in C pa se prenašata z izpostavljenostjo okuženi krvi, nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi ter z okužene matere na novorojenca. Po ocenah naj bi bilo samo s tipoma B in C po svetu okuženih okoli 550 milijonov ljudi. Pri nas za preprečevanje hepatitisa A priporočajo zaščito s cepljenjem pred potovanjem na okužena območja. Tudi hepatitis B v Sloveniji uspešno preprečujemo s cepljenjem otrok pred vstopom v šolo, že od leta 1998. Na voljo je tudi kombinirano cepivo proti hepatitisoma A in B, ki ga zdravniki priporočajo vsem, ki bi lahko bili izpostavljeni okužbi.

Alkoholni hepatitis

Alkohol lahko povzroči tri jetrne bolezni: zamaščenost jeter, alkoholni hepatitis in cirozo. Utegnejo se pojaviti kar druga za drugo, a ne nujno. Po zamaščenosti jeter, ko se v jetrnih celicah nabirajo maščobne kapljice, nastopi še hepatitis oziroma vnetje jeter, čemur sledi ciroza, ko okvarjene jetrne celice nadomesti brazgotinsko tkivo. Med simptomi alkoholnega hepatitisa so slabost in bruhanje, bolečina pod desnim rebrnim lokom, hujšanje, povišana telesna temperatura, zlatenica, oteklost trebuha.