Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Simptomi zastrupitve z gobami

28. 10. 2023; 03.00
Avtor: T.D.
profimedia-0102353500

Slabost foto: Profimedia

Gobe so okusne in zdrave, vendar hkrati lahko nevarne. Zdravniki opozarjajo, da moramo takoj, ko se pojavijo simptomi zastrupitve, poiskati pomoč zdravnika.

Gobarska sezona je v razmahu, zaradi tega narašča tudi število ljudi, ki imajo zaradi njihovega uživanja težave. Zgodi se tudi, da sicer užitna goba, ki drugim ne povzroča težav, za nekoga ni v redu. Njegovo telo je ne prenese dobro. Težave se najprej pokažejo v obliki prebavnih težav: slabosti, bruhanja, krčev v trebuhu, driske. Tudi če se to zgodi več ur po zaužitju, takoj posumite, da so njihov vzrok lahko gobe, in se obrnite po pomoč na osebnega ali dežurnega zdravnika.

Strupene gobe

Strupene gobe v najboljšem primeru prizadenejo samo sluznico prebavnega trakta, v najslabšem povzročijo odpoved organov in smrt. Če se simptomi težav pojavijo v nekaj urah po zaužitju, gre najverjetneje za prvo vrsto strupenih gob. Kadar prizadenejo sicer zdravega človeka, ta lahko ozdravi. Če ustrezno nadomešča tekočino in elektrolite, simptomi po enem do dveh dneh minejo. A to ne velja, kadar ima nekdo že bolezenske težave, denimo sladkorno bolezen ali okvaro ledvic. Zastrupitev z gobami namreč njegovo zdravstveno stanje poslabša, zato jim zdravniki uživanje gob pravzaprav povsem odsvetujejo. Zaradi tega jih ne priporočajo niti starostnikom, raje jih ne postrezite niti majhnim otrokom.

Smrtno nevarna zelena mušnica foto: Revija Zarja

Nevarna zelena mušnica

Hujše so posledice, kadar je zaužita skupina gob, ki lahko okvari organe. Sem spada denimo zelena mušnica. V nasprotju s prejšnjo obliko zastrupitve se simptomi pojavijo šele po šestih urah ali več, sicer so enaki, prav tako po enem ali dveh dneh minejo, vendar strup hkrati potuje po krvnem obtoku in kvari delovanje organov. Prizadeti se lahko po dveh dneh počuti celo bolje, vendar je njegovo počutje povsem varljivo. Pravzaprav bi potreboval čimprejšnjo bolnišnično obravnavo, edino zdravilo, ki lahko pomaga, namreč deluje samo v prvih treh dneh po zaužitju gob. Prej kot je prejeto, bolj pomaga.

prejšnji članek
Ugotovili, da vročinski oblivi med menopavzo niso tako nedolžni
Zdravje
Ugotovili, da vročinski oblivi med menopavzo niso tako nedolžni
naslednji članek
Nora sladica: Kakavov kolaček v obliki buče
Kulinarika
Nora sladica: Kakavov kolaček v obliki buče