Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V boljši kondiciji in bolj odporni - z lokalno pridelanimi superživili

18. 9. 2021; 01.00
Avtor: LizaMaja
Paradižnik

Fotografija je simbolična foto: R.K.

Na superživila oziroma angleški izraz 'superfood' naletimo na vsakem koraku: če izraz vpišemo v Google, dobimo več kot 12 milijonov zadetkov. Beseda se sliši, kot bi prišla iz laboratorija, kot da gre za umetno pridobljeno hrano, vendar pa velja ravno nasprotno. Pri superživilih gre za preizkušene sorte sadja in zelenjave, ki so zaradi visokega deleža hranil izjemno dragoceni za naše zdravje in imajo naravne super moči.

Ob omembi superživil večina ljudi pomisli na eksote, na primer jagode acai in goji, granatna jabolka ali avokado. Vendar pa lahko superživila najdete kar na domačem vrtu oziroma kupite lokalno pridelano hrano, ki za sabo nima na tisoče kilometrov transporta. Naštevamo naše favorite.

Buča

Prava bomba hranil: vsebuje vitamine in minerale, na primer kalij, ki uravnava krvni tlak. Kremenčeva kislina podpira obnavljanje kože in rast nohtov ter krepi vezivno tkivo. Železo in baker poskrbita za več kisika v krvi. Bučo lahko pripravite na nešteto načinov!

Paradižnik

Že 100 gramov pokrije četrtino (25 mg) dnevnih potreb po vitaminu C. Poleg vitaminov (vsebuje še vitamina A in E) in folne kisline vsebuje paradižnik tudi likopen. Ta krepi stene ožilja in odstranjuje holesterol iz krvi ter tako skrbi za zdravje srca in krvnega obtoka. Kar nekaj študij tudi dokazuje, da lahko likopen preprečuje raka.

Korenček

Skrivno orožje za zdravje in lepoto! Vsebuje betakaroten, predhodno obliko vitamina A, ki tvori enega od najpomembnejših elementov vida v mrežnici. Karoten ima zaščitni faktor 4 in tako poskrbi za zdravo barvo kože in sijajen ten. Poleg tega lovi proste radikale in preprečuje nastajanje gub. To pa še ni vse: v korenčku je tudi antioksidant lutein, ki omogoča dober vid ponoči.

Proso

Brezglutensko žito vsebuje velike količine kremenčeve kisline in ima pozitiven učinek na rast in videz las, kože in nohtov. Mineralne snovi in mikroelementi krepijo kosti in sklepe. Vsebuje tudi fluor, ki krepi zobno sklenino.

prejšnji članek
Vas muči nespečnost?
Zdravje
Vas muči nespečnost?
naslednji članek
Seksi slovo od poletja Ane Klašnja
Svet slavnih
Seksi slovo od poletja Ane Klašnja